2024. május 2. - Zsigmond

Eric Clapton könyvben

Pályafutását összefoglaló dupla albummal és egy önéletrajzzal jelentkezett Eric Clapton "sűrű" két esztendő, turné, lemezek után. Rövidesen megjelenik az idei nyári Crossroads fesztivál legszebb pillanatait összegyűjtő kétlemezes DVD-je is.
2007. október 29. hétfő 09:48 - Hírextra

A rock háromszoros halhatatlanja, a sokszoros Grammy-díjas Clapton
most először tárja rajongói elé teljes szélességében zenei munkásságát - olvasható a Lassúkezűnek becézett gitáros honlapján. A The Complete Clapton albumon található valóban fontos 36 dal csupán keresztmetszetét adja egy nagyon gazdag pályának. Nem szabad elfelejteni ugyanis, hogy Clapton ezüstjubileumára 1988-ban megjelent hat "bakelitlemezen" és négy CD-n a Crossroads, amely az addigi legteljesebb gyűjtemény volt Claptontól.

A mostani összeállítás a Creamtől indul, s a Blind Faith-en, a Derek and The Dominoson át egészen a szólópályafutásig terjedő időszakból válogat.

A napokban a boltokba került Clapton-önéletrajz (The Autobiography) már csak azért is érdekes, mert nemrégiben jelent meg Patti Boydnak, Clapton volt feleségének visszaemlékezése. Ebben a Lassúkezűvel töltött időből nemcsak a közös szép napokra emlékezik a Layla című Clapton-örökzöld ihletője. Eric nem akar vitába szállni Patti véleményével, hanem ha úgy tetszik, "brutális" őszinteséggel "kanalaz" múltjában.

Eredetileg rádióinterjúk láncolatából készült volna egy pályakép, de Clapton elégedetlen volt az eredménnyel, és átírta az egészet. A könyv fejezetei Clapton pályájának legfontosabb állomásaival egyeznek meg.

Clapton elismeri, hogy a hatvanas évek végétől egészen a nyolcvanas évekig erősen hiányosak az emlékei zenész- és magánéletéről. Arra azonban emlékszik, hogy Mick Jagger egyszer lecsapta kezéről aktuális barátnőjét, s ettől teljesen becsavarodott, talán meg is ölte volna a Rolling Stones frontemberét.

A nyolcvanas évekből származó memoárjáról elismerte: akkoriban egyik kezében a toll volt, a másikban az ital.

Clapton egy interjújában arról mesélt, hogy zsúfolt napokat él: a család mellett ott vannak koncertjei és a Crossroad nevű rehabilitációs központjának ügyei. A központot csaknem tíz évvel ezelőtt hozta létre, hogy segítse a drogfüggő zenészeket.

Idén nyáron - nem először - hatalmas fesztivált rendezett a központ helyzetének stabilizálására. Olyan kitűnő blueszenészek léptek fel, mint B. B. King vagy Buddy Guy. A fesztiválról DVD készült, amely november közepén jelenik meg.

Clapton nem készül nyugdíjba. Nem hagyom abba a koncertezést. Felelősséget érzek azért, hogy játsszam az embereknek - fogalmazott nemrégiben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását