2024. május 3. - Tímea, Irma

Felújítják a Varga Mátyás-házat

Felújítják a szegedi Varga Mátyás-házat, a Móra Ferenc Múzeum színháztörténeti kiállítóhelyét - mondta el Zombori István, a Csongrád megyei intézmény igazgatója csütörtökön a Tisza-parti városban.
2008. április 3. csütörtök 16:17 - Hírextra
A Varga Mátyás Színháztörténeti Kiállítóház 1987. augusztus 1-jén nyílt meg, az elmúlt két évtizedben érdemi felújítást nem végeztek az épületen, a télen azonban megsérült a tető és a beázás jelentős károkat okozott - közölte a szakember a helyszínen.

A rekonstrukció alkalmával felújítják a tetőszerkezetet, korszerűsítik a fűtésrendszert, a korábbi szolgálati lakás átalakításával pedig bővítik a kiállítóteret - tette hozzá az igazgató.

Zombori István beszámolt arról, hogy az előre nem tervezett rekonstrukció több millió forintos költségeit a múzeum saját forrásaiból gazdálkodja ki. A munkálatok várhatóan nyár elejére fejeződnek be, ekkortól újra fogadhatja a látogatókat a kiállítóhely, az épület udvara pedig a korábbiakhoz hasonlóan kulturális rendezvényeknek adhat majd otthont.

Varga Mátyás Kossuth-díjas díszlettervező pályája során több mint ezerötszáz színházi előadás díszletét készítette el. A házat életművével együtt a nyolcvanas években adományozta Szeged városának, s így került a múzeum kezelésébe. Az épületet a kiállítóhely megnyitása előtt Tarnai István Ybl-díjas építész tervei alapján újították fel. A háromszintes kiállítóházban csaknem 300 négyzetméteren mutatják be a 2002-ben elhunyt művész hat évtizedes munkásságát, amellyel a magyarországi színháztörténet egy jelentős szeletéről kaphatnak képet a látogatók.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását