2024. május 4. - Mónika, Flórián

Képviselők vitája

Van-e Magyarországnak felelős gazdaság-, illetve fejlesztéspolitikája? Többek között erről vitatkoztak a képviselők a jövő évi költségvetés általános vitájában, a vezérszónoki felszólalásokat követően, csütörtökön az Országgyűlésben.
2007. október 25. csütörtök 21:23 - Hírextra

2008 a stabil működés éve lesz, és nincs szükség további nagyszabású átalakításokra - mondta Horváth Ágnes SZDSZ-es egészségügyi miniszter.

A szaktárca vezetője elmondta: az egészségügy területén megalapozott, tartható költségvetést terveztek, kiegyensúlyozott finanszírozással. Hozzátette: jövőre az idei évhez képest 53 milliárd forinttal többet költenek egészségügyre. Mint mondta, több jut a kórházakra, a járóbeteg szakellátásra.
Horváth Ágnes szerint mindehhez szükség volt az elmúlt másfél évre. Közölte: április óta havonta csökkennek a gyógyszerárak, 500 ezer fővel csökkent a "potyautasok", a járulékot nem fizetők száma az egészségügyben.

Vojnik Mária (MSZP) azt mondta: jövőre több mint 1.400 milliárd forintot költhetünk az egészségügyre, a gyógyító-megelőző ellátásokra 4,9 százalékkal több forrás áll majd rendelkezésre, mint 2007-ben.
A kormánypárti szakpolitikus szerint 2008-ban jelentős források jutnak fejlesztésekre, a háziorvosok részleges teljesítményarányos díjazására, a járóbetegellátás többletfeladataira, illetve PET-CT- vizsgálatokra.

Nyitrai Zsolt (Fidesz) elmondta: a költségvetés számai azt igazolják, hogy az MSZP-SZDSZ-koalíció számára nem fontos az informatika. A képviselő szerint az e-Magyarország program is elhalt, nincsenek működő pontok.

Gyimesi Endre (Fidesz) közölte: az idei év nem volt könnyű az önkormányzatoknak, és a jövő évi költségvetés változatlanul hagyja a megszorításokat.

A politikus szerint az oktatás, a nevelés, a kultúra területén is érezhető az elvonás. Azt pozitívnak nevezte, hogy emelkedik az óvodai neveléshez és az alapfokú oktatáshoz való központi hozzájárulás. Megjegyezte ugyanakkor, hogy megszűnik az óvodába, iskolába más településről bejárók normatívája.

Demendi László (MSZP) azt mondta: a 2008-as költségvetésben a földművelésügyi tárcának 352 milliárd forintos kiadási főösszege lesz. Az Új Magyarország vidékfejlesztési terv keretében 133 milliárd forintos támogatáshoz juthatnak a pályázók - fűzte hozzá.

Kijelentette: a nemzeti kiegészítés forrása benne van a törvényjavaslatban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását