2024. április 29. - Péter

Leadták az íveket

Leadta a Fidesz és a KDNP a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról szóló népszavazási kezdeményezések aláírásgyűjtő íveit szerdán délelőtt az Országos Választási Irodának.
2007. október 24. szerda 12:10 - Hírextra

Miután az aktivisták behordták az íveket tartalmazó dossziékat az OVI fővárosi, Balázs Béla utcai hivatalába, Tarlós István, a népszavazási kampány irányítója elmondta: kérdésenként 321.805 aláírást adtak le. Hozzátette: a törvények értelmében élnek azzal a lehetőséggel, hogy az ívek hitelesítésénél a kezdeményező képviselője jelen lehet, ez a személy a Fidesz, illetve a Polgári Szociális Bázis részéről Simon Attila lesz.

Rytkó Emília, az OVI vezetője közölte: az Országos Választási Bizottság szerda esti ülésén rendeli el az ívek hitelesítését, és meghatározza a napot, amikor a hitelesítést be kell fejezni. (A választási irodának a hitelesítésre 45 napja van.) Az íveket a Balázs Béla utcai hivatalban őrzik és itt végzik majd az ellenőrzést is.

Tarlós István az ívek átadása utáni rövid sajtótájékoztatón elmondta: azt remélik, hogy az OVB nem él majd azzal a lehetőséggel, hogy a 45 napon túl még 30 nappal meghosszabbítja az ívek hitelesítésére rendelkezésre álló időt. A politikus szerint ez nehezen lenne igazolható a közvélemény előtt. Mint fogalmazott, az OVB döntését elvileg követheti egy beadvány is a Legfelsőbb Bírósághoz, amely hat nappal hosszabbíthatja meg az eljárást, de erre még soha nem volt példa a népszavazások során.

Tarlós István megismételte korábbi bejelentését, miszerint az ívek leadása után a Fidesz petíció formájában folytatja az aláírásgyűjtést a népszavazás támogatására.

A népszavazási kampány vezetője be is mutatta a sajtónak azokat a kisméretű támogatói aláírásgyűjtő lapokat, amelyen három iksszel lehet jelölni, ha valaki egyetért a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörlésével. A petíción - amely egy A4-es lap negyedének méretével egyezik meg - az aláírók nevüket, címüket, telefonszámukat, e-mail címüket, illetve életkorukat adhatják meg. A lap alján a Fidesz-logó mellett kisbetűs felirat figyelmeztet arra, az aláírók hozzájárulnak ahhoz, hogy adataikat a Fidesz kezelje és felhasználhassa jövőbeni hasonló megkeresés céljából, időbeni korlátozás nélkül. Az aláírókat arról is tájékoztatják, hogy az adatkezeléshez való hozzájárulásukat bármikor visszavonhatják az adatkezelőnél.

Nyitrai Zsolt az MTI kérdésére elmondta: komoly igény van emberekben arra, hogy kifejtsék véleményüket ezekben a kérdésekben, így a petíciót forgalmasabb közterületeken, interneten keresztül, a Fidesz választókerületi irodáiban is lehet majd támogatni.

A távirati iroda azon felvetésére, hogy meddig folytatják az aláírásgyűjtést, Tarlós István azt mondta, ezt nem tudják megmondani, de azért sem mondanak határidőket, mert akkor megint "erről fog szólni a nóta". Szerinte ennek semmi köze népszavazás lényegéhez.

Az összegyűjtött aláírások beadása után a választási irodának 45 napja van, hogy ellenőrizze a gyűjtőíveket, majd az eredményről beszámol az Országos Választási Bizottságnak, amely az Országgyűlés elnökét tájékoztatja arról, megvan-e a szükséges, kérdésenkénti 200 ezer érvényes aláírás.

Az Országgyűlés elnöke ezt a soron következő ülésnapon bejelenti, ezt követően a parlamentnek 15 napja van arra, hogy elrendelje a népszavazást. Ezt a döntést még meg lehet támadni jogorvoslati kérelemmel, majd ennek lezárta után a köztársasági elnök jogosult a népszavazás napját kitűzni a népszavazást elrendelő országgyűlési határozat közzétételét követő, illetve jogorvoslat esetén az ennek elbírálását követő 90 napon belüli időpontra.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását