2024. április 25. - Márk

Iszákos gyerekek

Aggasztóan növekszik a rendszeresen szeszesitalozó német fiatalok száma, ráadásul a "nagyivók" egyre fiatalabbak - tűnt ki abból a kormányjelentésből, amelyet kedden hoztak nyilvánosságra Berlinben.
2007. október 23. kedd 16:08 - Hírextra

A kormányzati beszámoló fehéren-feketén rámutatott arra, hogy az elmúlt öt évben megkétszereződött azoknak a gyermekeknek, illetve fiataloknak a száma, akiket alkoholmérgezés miatt kórházban kellett kezelni. Minden negyedik fiatal egy hónapban legkevesebb egy alkalommal a sárga földig leissza magát. Ehhez pedig a jelentés szerint legalább öt vagy még több pohár - s nem is akármilyen - alkoholra van szükség.

A beszámolót ismertető Sabine Ba:tzing kormánymegbízott a szülőket és általánosságban a szociális környezetet szólította fel arra, hogy az alkoholfogyasztás drámai növekedésének fékezése érdekében járjanak elöl jó példával. Ezen túlmenően - mint indítványozta - az eddiginél is több és hatékonyabb erőfeszítést kell tenni annak megakadályozására, hogy a fiatalok illegálisan szeszesitalokat vásárolhassanak, illetve a vendéglátó helyeken kiszolgálják őket. A jelenleg érvényes törvény szerint ez 16 év alatt szigorúan tilos.

A jelentés amúgy valóban drámai részletekkel szolgált. Eszerint fiúk és lányok egyaránt és egyre nagyobb számban kapnak kedvet az ivásra, s nemcsak 16 év felett, hanem jóval fiatalabb korban is. A 10-15 évesek közül tavaly 1811 fiút és 1655 lányt kellett alkoholmérgezés miatt kórházba szállítani.
Ami az okokat illeti, a kormánybiztos első helyen említette, hogy az alkoholhoz a nap huszonnégy órájában szinte mindenütt hozzá lehet jutni. Ezen túlmenően azt rótta fel, hogy a felnőttek aligha járnak elöl jó példával, végül pedig az úgynevezett csoportos "kényszerről" beszélt, azaz arról, hogy a szórakozó fiatalok egymást kényszerítik az ivásra.

Szakértők szerint aggodalomra ad okot az "ivási szokások" változása is a fiatalok körében. Egyre inkább "divattá" válik ugyanis, hogy egy alkalommal lehetőleg minél többet igyanak, szó szerint a kómás részegségig. Míg tíz évvel ezelőtt a heroin volt a "fő szám", a legfőbb kábítószerré immár az alkohol vált. S mindezt tetézi, hogy a német fiatalok nem elsősorban sört, hanem "rövidet", mindenekelőtt vodkát - vagy a kettőt együtt - isznak.

Ezzel párhuzamosan tovább csökken az az átlagos kor, amelynél a fiatalok rákezdenek az ivásra. A jelentés szerint ez ma 13 év, de már a 11 évesek között is jócskán akadnak olyanok, akik nem vetik meg az alkoholt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását