2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Che Guevara szerelmes verseket olvasott

Szerelmes verseket olvasott Ernesto Che Guevara a magány ritka pillanataiban, amikor a kubai forradalmat akarta megvalósítani Bolíviában. Kiderült, hogy a titokzatos füzet, amelyet a hátizsákjában találtak, amikor 1967. október 9-én elfogta a bolíviai re
2007. október 22. hétfő 11:57 - Hírextra
  

   A versek "Che zöld füzete" címmel a minap megjelentek a mexikói könyvesboltokban - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

    Szövegét Guevara egy barátja juttatta el fotokópián Paco Ignacio Taibo mexikói írónak, Che életrajzírójának és a verseket ő rendezte sajtó alá.

    Mint elmondta, azonnal felismerte Guevara írását. Először azt hitte, hogy a forradalmár maga írta ezeket a verseket - saját, önéletrajzi ihletésű vagy forradalmi  költeményeit már az 1970-es években kiadták - aztán kiderült, hogy Pablo Neruda chilei, César Vallejo perui, León Felipe spanyol és Nicolas Guillén kubai költők verseit másolta át magának.

    A füzetet eddig még senki sem olvasta. A bolíviai hadsereg archívumában őrizték. La Pazban az a hír járja, hogy Evo Morales, Bolívia új, baloldali elnökének hatalomra jutása kedvezett a publikálásának.

    Che Guevara serdülő korában lett a versek nagy kedvelője, amikor asztmás rohamai ágyba kényszerítették. "A magány és a pesszimizmus pillanataiban néhány verssel vigasztalódom" - vallotta meg akkor egy osztálytársának.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását