2024. április 25. - Márk

A parlament előtt a bikaviadalok betitlása

A parlament elé vitték ügyüket Spanyolországban a bikaviadalok ellenzői csütörtökön, a történelemben először arra kérve a a honatyákat, hogy tiltsák be a többszáz éves hagyományt.
2007. október 19. péntek 07:53 - Hírextra
Mintegy 30 művész és sportoló, köztük Lucia Etxebarria író jelent meg a törvényalkotók előtt, hogy támogassák a kérést, amelyet két baloldali honatya és 70 egyesület is szorgalmaz. Kérik a parlamentet, tiltsanak meg mindenfajta rituális látványosságot, amelynek része az állatok kínzása és halála, illetve a velük való rossz bánásmód.

A spanyol parlament az állatok jogairól szóló törvénytervezetet tárgyalja. "Nem beszélhetünk addig az állatok tiszteletéről Spanyolországban, míg az utolsó bikiaviadalok tartására szolgáló arénát be nem zárjuk" - áll a közleményben. Szerintük egy eurót sem szabad a bikaviadalok reklámozására fordítani, amelyeket magántársaságok szerveznek és rengeteg turistát vonzanak.

A Gallup által közzétett legutóbbi, tavalyi közvélemyénykutatás szerint a spanyolok egyre inkább ellenzik a bikaviadalokat, különösen Katalóniában. A Gallup évente tart felmérést a kérdésben. Eszerint a spanyolok 72 százalékát nem érdeklik a bikaviadalok, és az 55 év fölöttiek kedvelik leginkább a "corridas"-t.

A parlamentben létezik egy növekvő bikaviadal-ellenes kisebbség, mondta Francisco Garrido honatya, az egyik, aki támogatja a kérvényt. Szerinte sokan nem mernek a nyilvánosság elé állni véleményükkel, mert tartanak a szavazók és a média nemtetszésétől.

A TVE nevű spanyol köztévé augusztusban bejelentette, hogy nem közvetít több bikaviadalt, fiatal nézői védelmében. A helyi csatornák és kábeltévék azonban nem csatlakoztak a kezdeményezéshez. Madrid és Sevilla arénái ugyanakkor még mindig zsúfolásig megtelnek a látványosság idején, amely a bika halálával végződik egy jól irányzott kardszúrás után.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását