2024. május 2. - Zsigmond

Dutyiban a kéményseprő főnök

Sikkasztás miatt jogerősen háromévi letöltendő börtön büntetésre ítélte a Vas Megyei Bíróság pénteken Kocsis Lászlót, a Vas Megyei Kéményseprő és Tüzeléstechnikai Vállalat volt igazgatóját, a vádlottat három évre eltiltották a közügyek gyakorlásától is, v
2007. október 12. péntek 14:27 - Hírextra

A vádlottat korábban a Szombathelyi Városi Bíróság hűtlen kezelésben találta bűnösnek, és egy évi szabadságvesztést szabott ki rá, amelyet egy évi próbaidőre felfüggesztett. Ezt az ítéletet változtatta meg, súlyosbította jelentősen most a másodfokon eljáró bíróság.

Kocsis László, 1991 szeptemberétől 2003 decemberéig volt a Vas Megyei Kéményseprő és Tüzeléstechnikai Vállalat igazgatója, amelyet a cég gazdasági társasággá, kft.-vé alakulása után is ő vezetett, egészen 2005 februárjáig. A cég a Vas Megyei Közgyűlés tulajdonában állt, azóta már privatizálták.

A vádlott azt a lehetőséget használta ki, hogy 1998-ban egy miniszteri rendelet kötelezővé tette az épületek hatósági engedélyezése részeként a kémények tüzeléstechnikai véleményezését, ennek elvégzését pedig a kéményseprő ipari szolgáltatók kötelezettségévé tette.

Mivel a Vas Megyei Kéményseprő- és Tüzeléstechnikai Vállalat kémények építésével is foglalkozott, a szakhatósági hozzájárulás kiadása és az építési tevékenység összeférhetetlenné vált. Ezért az építési tevékenység kiszervezése mellett döntöttek.

Kocsis László családi érdekkörébe tartozó személyek valószínűleg a készülő jogszabályváltozás kihasználására 1997-ben alapították meg a Vasi Kéményklinika Kft.-t, amelynek telephelye egy ideig a Vas Megyei Kéményseprő és Tüzeléstechnikai Vállalat székhelyén volt. A cég azonban nemcsak kéményépítéssel foglalkozott, hanem a hatósági tevékenységbe is belefolyt.

A Vasi Kéményklinika Kft. megbízási szerződést kötött a kéményseprő vállalat mérnök végzettségű alkalmazottjával, aki munkaidejében és néha azon túl is a szakvélemények elkészítésével, az engedélyek kiadásával foglalkozott. Az engedélyeket a Vas Megyei Kéményseprő és Tüzeléstechniai Vállalat adta ki, a befizetett összeg 70 százalékát azonban a fiktív számlák alapján az igazgató felesége és lánya tulajdonában lévő cégnek fizettette ki. Ezzel összesen 33 millió 900 ezer forintos anyagi hátrányt okozott az általa vezetett vállalatnak.

A másodfokú bíróság ítéletében rámutatott: Kocsis László nem csupán hűtlen kezelést valósított meg, amikor a fiktív számlákra fizetett, hanem sikkasztott, hiszen a családjának érdekkörébe tartozó vállalkozásnak juttatta a pénzt, feleségével vagyonközösségben éltek, tehát tulajdonképp önmagának fizetett, sikkasztott.

A bíróság a vádlottat egy rendbeli, jelentős értékre folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett sikkasztás vétségében mondta ki bűnösnek. Két társát ugyanezen bűncselekményben mint bűnsegédeket vonta felelősségre, 1 év hat hónap szabadságvesztés büntetést szabott ki rájuk, melynek végrehajtását másfél év időtartamú próbaidőre felfüggesztette. Az ítélet jogerős.

Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását