2024. április 26. - Ervin

A KDNP átfogó nyugdíjkoncepciója

Átfogó nyugdíjkoncepciót készített a KDNP; a parlamenthez benyújtott javaslat olyan stabil, hosszú távú, áttekinthető nyugdíjrendszert tartalmaz, amely megoldás többek között a kedvezőtlen demográfiai és foglalkoztatási tendenciákra - közölte Semjén Zsolt
2007. október 12. péntek 12:33 - Hírextra

A több száz oldalas, könyv formájában elkészített, hatástanulmányokkal kiegészített koncepció többek között olyan javaslatokat tartalmaz, mint a személyi jövedelemadó egy részének átirányíthatósága a szülők nyugdíjának kiegészítésére, a 70 éves kortól járó állampolgársági alapnyugdíj, az egyéni számlavezetés, továbbá a magánnyugdíj-pénztárak biztosítóvá alakulása és részvénytársasági formában a jelenlegi tagok tulajdonába kerülése.

A KDNP javaslata - a rendszer stabilitása érdekében - csak akkor lépne életbe, ha azt két egymást követő Országgyűlés is megszavazná, a nyugdíjak lényeges kérdéseiben pedig egy, a Magyar Nemzeti Bankhoz, illetve az Állami Számvevőszékhez hasonlóan független, úgynevezett társadalombiztosítási tanács döntene.

Harrach Péter kereszténydemokrata országgyűlési képviselő a sajtótájékoztatón elmondta: a jelenlegi nyugdíjrendszer egyik súlyos hibája, hogy ki van téve a rövid távú politikai érdekeknek, a pártok szavazatvásárlási kényszerének, így a választási évben elfogadott juttatásokat később vissza kell venni.

A KDNP szakpolitikusa szerint egy másik probléma a szolidaritási, a szociális, illetve a biztosítási elv összekeverése. Ezt orvosolná többek között az egyéni számla, ahol mindenki naprakészen ismerhetné meg, éppen mennyi lenne a nyugdíja. Ez - tette hozzá - rugalmassá tehetné a nyugdíjba vonulás időpontját.

Az ellenzéki javaslat a családpolitikát is figyelembe veszi, jelentősen csökkentené a munkaadók járulékait a gyesről visszatérő családanyák esetében.

A kereszténydemokraták nyugdíjkoncepcióját a "Van megoldás" elnevezésű sorozatban mutatták be; ennek első eleme a családi jövedelemadózásról szólt és a párt még ősszel nyilvánosságra hozza mezőgazdaságra vonatkozó elképzeléseit is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását