2024. május 4. - Mónika, Flórián

Lemondott miniszter :vizsgálat indul a kiszivárgott videófelvételek miatt

A Legfelsőbb Bírói Tanács vizsgálatot indít annak kiderítésére miként kerültek a román közszolgálati televízió birtokába a Decebal Traian Remes feltételezett csúszópénz-elfogadását bizonyító, az ügyészség által készített videófelvételek.
2007. október 11. csütörtök 16:11 - Hírextra
A mezőgazdasági miniszter csütörtök délelőtt mondott le tisztségéből, miután a tv szerda este bemutatta a felvételeket, amelyeken az agrártárca vezetője Ioan Avram Muresan korábbi mezőgazdasági minisztertől egy borítékot vesz át egy bukaresti nyárikertben. Az ügyészek azt állítják: a borítékban 15 ezer euró volt, amelyet egy üzletember küldött neki csúszópénzként. Az összeg fejében egy versenytárgyalást kellett volna megnyernie a tárcavezetőnek.

"Nyisd csak ki a táskát....Szóval ott van. Mind. A borítékban." - mondta Muresan a tárcavezetőnek a fölvétel szerint, amikor a miniszter táskájába csúsztatta a pénzt. Ekkor összegről nem beszéltek, csak a versenytárgyalás időpontjáról.

Egy másik felvételt már maga a csúszópénzt adó üzletember készítette rejtett kamerával, akivel időközben egyezségre jutott az ügyészség. Itt a vizsgálat részleteiről és a feltételezett bizonyítékokról beszélnek. "Mondta, hogy ott van mind a tizenöt?" - kérdezte az üzletember a fölvételen. "Hallgass ember, ne beszélj a pénzről. Nem mondtam semmit, leírtam. Ezért nincs semmijük" - jött a válasz bizonyítékok feltételezett hiányára utalva.

Remes egyébként a román kormányfővel való csütörtök reggeli találkozó után nyújtotta be lemondását. A távozást maga Calin Popescu Tariceanu javasolta. A miniszterelnök úgy vélte: a tárcavezetőt ért a korrupciós vádakat követően nem tudja megfelelően ellátni feladatát. Az új minisztert várhatóan még a héten megnevezik.

Román sajtóhírek szerint ugyanakkor az ügyészek olyan felvétellel is rendelkeznek, ahol Ioan Avram Muresan pálinkáspalackokból, házikolbász-csomagokból és egyéb élelmiszerkészletből álló rakományt pakol le Remes nagybányai ingatlanjának udvarán ajándékként a "lerendezett" versenytárgyalások fejében.

Decebal Traian Remes ellen még nem indult el a büntetőjogi eljárás, azt ugyanis az államfőnek kell jóváhagynia. Az elnöki hivatalban erre a célra létrehozott különbizottság véleményezi a miniszter bűnvádi iratcsomóját. Egy múlt héten hozott sürgősségi kormányrendelet azonban feloszlatta a testületet, amelynek új tagjait várhatóan november 4-ig jelölik ki a bírák soraiból. Ezt követően a bizottságnak több olyan miniszter bűnvádi iratcsomóját is véleményeznie kell, aki ellen az ügyészség bűnvádi eljárást kért az államfőtől. A szóban forgó miniszterek: Tudor Chiuariu igazságügyi, Paul Pacuraru munkaügyi és Decebal Traian Remes a csütörtökön lemondott mezőgazdasági tárcavezetők. Rajtuk kívül Codrut Seres a gazdasági, Nagy Zsolt az informatikai, Victor Babiuc a védelmi, Miron Mitrea a közlekedési tárcák egykori vezetői valamint Adrian Nastase korábbi miniszterelnök ügye is a különbizottság döntésére vár. Mindannyiukat korrupcióval gyanúsítják.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását