2024. április 27. - Zita

Dávid Ibolya nem hisz a népszavazásban

Dávid Ibolya szerint nem népszavazáson kellene rendezni a miniszterelnök által felvetett hét kérdést; a Magyar Demokrata Fórum elnöke erről a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában beszélt kedden.
2007. október 9. kedd 11:10 - Hírextra

"Én nem hiszek ebben a népszavazásban" - mondta, megjegyezve, hogy az elmúlt években pártja "ebben a hét pontban elég sokat jeleskedett az elmúlt időszakban".

Szavai szerint elindult egy licit, hogy "ki tudja kivinni az utcára azokat az ügyeket, amiket a parlamentben kellene elintézni".

Dávid Ibolya úgy fogalmazott, ez a folyamat "öncélú, és a végét sem látom"; mint mondta, a referendumra bocsátott ügyek végül - törvényjavaslatként - úgyis visszakerülnek az Országgyűlés elé.

 A népszavazás a kétharmados kérdésekben is csak irányt tud szabni, s példaként említette, hogy a parlament konszenzus hiányában az alkotmánybíróság 12 évvel ezelőtti döntése ellenére mindmáig nem rendezte a kisebbségek országgyűlési képviseletének ügyét.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a politikai élet megtisztítását célzó, a múlt héten bejelentett hét pont közül azokról kezdeményez népszavazást, amelyek elfogadásához az Országgyűlés kétharmados támogatására lenne szükség, de annak elérése az ellenzék miatt bizonytalan. A kormányfő október 1-jén közölte, hogy új és szigorúbb párt- és kampányfinanszírozási törvényre tesznek javaslatot, megszüntetnék a pártok ifjúsági szervezeteinek "felemás helyzetét", bevezetnék a főállású országgyűlési képviselőség intézményét, illetve átlátható és ellenőrizhető képviselői jövedelmeket akarnak.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását