2024. április 23. - Béla

Egy éve ölték meg az újságírónőt

Egy éve, 2006. október 7-én ölték meg Anna Politkovszkaja orosz újságírónőt, aki Putyin orosz elnök kritkusaként és a csecsen háború szakértőjeként szerzett magának hírnevet. Családja az újságírónő sírjánál emlékezik, az orosz ellenzék és több emberi jogi
2007. október 7. vasárnap 11:27 - Hírextra
Az ügyészség idén szeptemberben több embert megvádolt a gyilkossággal összefüggésben, de a felbújtókat továbbra sem azonosították.

A nyomozás adatai szerint Politkovszkaja meggyilkolását alaposan megszervezték. Két csoport követte folyamatosan az újságírónőt. A végrehajtásban belügyminisztériumi és titkosszolgálati alkalmazottak is részt vettek, moszkvai otthonának liftjében több lövéssel ölték meg az Olof Palme-díjas újságírónőt.

A merényletet elítélte az Egyesült Államok és több nemzetközi emberijogi szervezet is, az Európai Parlament felszólította az orosz hatóságokat, "hogy folytassanak hatékony és független vizsgálatot, e gyáva bűncselekmény felelőseinek megtalálása és megbüntetése érdekében".

Nem ez volt az első eset, hogy Politkovszkaja ellen merényletet kísérelnek meg. A beszláni iskola elleni támadás helyszínére utazott, amikor beszámolója szerint, megkísérelték megmérgezni. 2004-ben pedig Ramzan Kadirov, Ahmad Kadirov apjának házában tartották fogva.

Az ügyészség idén szeptemberben vádat emelt többek közt Samil Burajev, a csecsenföldi Acshoj-Martan járás közigazgatási hivatalának vezetője ellen. A vád szerint ő nyomozta ki az újságírónő lakcímét és adta át a gyilkosságban érintett más személyeknek.

Anna Politkovszakaja folyamatosan tudósított a csecsen függetlenségi háborúk eseményeiről és az orosz hadsereg által elkövetett jogsértésekről, feltárta a csecsenföldi hadurak gazdasági összefonódásait az orosz elittel. A kétgyermekes családanya egyik munkája magyarul is olvasható, a Második csecsen háború című riportkötete 2003-ban jelent meg.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását