2024. április 27. - Zita

Végetért a kínai turné

Szombaton a pekingi China Theatre-ben tartott gálaesten zárta csaknem kéthetes kínai turnéját a Honvéd Táncszínház. A 7. Nemzetközi Folklór Fesztiválra hívták meg az együttest, amelynek előadásai a Szabadság, szerelem című kínai magyar kulturális évad ese
2007. október 6. szombat 19:59 - Hírextra

Zsuráfszky Zoltán koreográfus, az együttes vezetője elmondta, hogy az utazás során tíz helyszínen adtak műsort. Mivel a magyar néptánc régi kínai hívei még emlékeztek a Magyar Állami Népi Együttes korábbi vendégjátékaira - amelyeken Zsuráfszky is részt vett táncosként - azt kérte a rendező, hogy üveges tánc és pontozó (férfitánc) is szerepeljen a programban.

"Hallottuk már az előző eseményeken közreműködő zenész kollégáinktól, barátainktól, hogy jó kulturális közeg a pekingi. A több városban zajló fesztivál szervezését általában is kitűnőnek tartottuk, örülünk, hogy az évadhoz jól kapcsolódott a megjelenésünk" - tette hozzá a koreográfus.

A gálaestre azonban másik jelenettel készültek föl, egy kalotaszegi tánccal. A gyönggyel gazdagon kivarrott díszes kalotaszegi ruhák, a lendületes táncok és az élő zene mind nagyon tetszettek a nézőknek.

A gálán szibériai, japán, dél-afrikai, írországi, maori, libanoni, Cook-szigeteki, kubai, kazah és természetesen kínai együttesek mellett lépett föl a Honvéd Táncszínház.

A harsány színek domináltak az est nyitóképében, amelynek háttere egy hatalmas glóbusz volt, azon pedig Európát a magyar parlament épületének képe jelezte. A fesztivál záróestjét a kínai kulturális miniszter, Szun Csia-cseng (Sun Jiazheng) vezette be. Rámutatott arra, hogy korunkban a kommunikáció, az emberek közötti megértés legfontosabb eszköze a kultúra. Ezt példázta a soknemzetiségű folklórfesztivál sikere is - fogalmazott a miniszter.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását