2024. április 26. - Ervin

Szüretelnek Tokajban

A hagyományoknak megfelelően idén is a szüreti felvonulás jelezte Tokajban, hogy eljött a szőlő szedési ideje, ezért nemcsak a hétvégén, hanem szinte egész ősszel Dionüszosznak és Bacchusnak hódolnak a zempléni városban.
2007. október 6. szombat 22:53 - Hírextra

Az idő is kegyes volt a szüreti mulatság résztvevőihez, ahol a felvonulás csak egy a már hagyományos programok sorában. Tokajban egyébként hetek óta nem találnak már szabad szobát a turisták, ugyanis "a település zsúfolásig megtelt" érdeklődőkkel.

Dévald István a rendezvény főszervezője az MTI-nek beszámolt arról, hogy a szüreti napokat hetedik alkalommal rendezik meg a borok fővárosában, ezen a rendezvényen gyűjtik össze azt a szőlőt és azokat az aszúszemeket, amelyek később a polgármesterek borának és aszújának alapanyagául szolgál majd.

Hasonlóképp történt ez idén is, a főszervező úgy fogalmazott, hogy az eseménysorozat legnagyobb "attrakciója". A már kialakult szokás szerint a borvidék huszonhét településének polgármesterei meghozták a nedűhöz szükséges szőlőt, amit egy ünnepélyes ceremónia keretében adtak át. Ez azért is érdekes, mert a "polgármesterek borához a szőlő nem egy dűlőből származik, ez adja a különlegességét" - tette hozzá.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a szüreti programsorozat természetesen nem ér véget szombaton, hiszen Tokaj-hegyalja 2007 őszén igazi különlegességekkel várja a vendégeket. A szüreti napokkal kezdődő eseménykavalkádban a vendégek a legkülönfélébb őszi programokból válogathatnak, lesz lehetőség szüretelésre, aszúszedésre, mustkóstolóra, szőlőbirtok-látogatásra, emellett a térség vezető borászai különleges bormustrákat tartanak, a vendégek kádárbemutatón nézhetik meg, hogyan készülnek a gönci hordók, de akár igazi rátkai disznótoros programon is részt vehetnek. "Ha pedig belefáradtak a sok programba, október folyamán egy kellemes pihentető hajókirándulás nyújthat kikapcsolódást, novemberben pedig a Tourinform Tokaj világörökségi családi hétvégéin kézműves játékok és egyéb szórakoztató programok során ismerhetik meg Magyarország legkülönlegesebb borvidékét, a Tokaji aszú hazáját az ide érkezők" - részletezte.

Tokaj-hegyalján szombaton egyébként nemcsak Tokajban ünnepelték a szüretet, hanem idén a Vám- és Pénzügyőrség (VPOP) munkatársai is köszöntötték, ugyanis először rendezték meg az úgynevezett fináncszüretet. Ezt Szegiben, az állami tulajdonú Tokaj Kereskedőház Zrt. pincéje mellett szervezték, amelyen a VPOP Országos Parancsnokságának munkatársai is részt vettek.

Nagy János altábornagy, országos parancsnok, - aki szintén szedte a nedűhöz szükséges szőlőt - kiemelte: ugyan egyre kevesebb a hamis tokaji bor a piacon, de sajnos még mindig előfordul, ezért szükség van a folyamatos ellenőrzésekre.

Kiss László a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke azt mondta: nagyon jó a kapcsolatuk a VPOP-val, és szívesen adtak otthont a nem mindennapi fináncszüretnek, amelynek helyszínéül a leghíresebb magyar borvidéket, Tokaj-hegyalját választották.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását