2024. május 18. - Erik, Alexandra

Depressziós nagyvállalatok

Szeptemberben az augusztusihoz képest hét százalékponttal romlott a száz legnagyobb hazai nagyvállalat makrogazdasági várakozásait összegző konjunktúra-mutató - derül ki az Ecostat gazdaságkutató intézet felméréséből.
2007. október 1. hétfő 12:40 - Hírextra
Szeptemberben az augusztusihoz képest hét százalékponttal romlott a száz legnagyobb hazai nagyvállalat makrogazdasági várakozásait összegző konjunktúra-mutató - derül ki az Ecostat gazdaságkutató intézet felméréséből. A gazdaság egészére vonatkozó előrejelzésekben a cégek egyaránt 27 százalékban számítanak javulásra és rosszabodásra, míg a vállalatok csaknem fele változatlansággal számol a következő hónapokban.A top-100 cégei hagyományosan jobb helyzetben vannak a magyar gazdaság gerincét alkotó kis- és közepes vállaltoknál: többségük multinacionális csoport tagja, termelésük zöme exportra megy, a hosszú ideje kedvező nemzetközi konjunktúrának köszönhetően pedig kevésbé érzik meg a belföldi kereslet visszaesését. Ennek ellenére e cégcsoport vezetőinek várakozása saját vállalatuk kilátásaival kapcsolatban erőteljesen romlott szeptemberre. Augusztusban még mindössze 4 százalék számolt rosszabodással, egy hónappal később viszont már 36 százalék, a változatlanságot várók aránya pedig 60-ról 28 százalékra esett. A javulásban reménykedők három hónapja egyaránt 36 százaléknyian vannak.

Változatlanul nagyon alacsony a beruházás a magyar gazdaságban, ami a költségvetési kiigazítás utáni növekedés lehetőségeit rontja. Az Ecostat adatai szerint szerint a száz legnagyobb cég beruházási szándékát jelző havi indexek trendvonala ebben az évben folyamatosan, a nyár közepe óta zuhanásszerűen esik.

Az inflációban viszont kevésbé pesszimista a top-100 köre, mint a kormány. A kabinet legutóbb 7,5 százalékra felfelé módosította a pénzromlás idei várható ütemét, a legnagyobb vállalatok viszont a fogyasztói árak 6,9 százaléknyi emelkedésével kalkulálnak.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását