2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Hoppá! Nagy veszélyben a nők!

A naponta három pohárnyit vagy annál több bármiféle alkoholt fogyasztó nőknél 30 százalékkal nő az emlőrák kialakulásának kockázata - jelentették be csütörtökön a Barcelonában megrendezett Európai Rákkonferencián felszólaló amerikai kutatók.
2007. szeptember 27. csütörtök 19:04 - Hírextra

Az alkohol és mellrák kialakulása közötti összefüggés eddig sem volt ismeretlen a szakértők előtt, azt azonban az amerikai tudóscsoport által végzett kutatás tárta fel, hogy az alkohol fajtájától függetlenül a fogyasztás mennyisége fokozza a kockázatot.

Az Arthur Klatsky oaklandi tudós által vezetett orvoscsoport hetvenezer különböző népcsoporthoz tartozó, eltérő társadalmi hátterű és korú nőt faggatott ki alkoholfogyasztási szokásairól. Az alkoholt fogyasztókat arról is megkérdezték, konkrétan mit és naponta mennyit isznak. A felmérésben részvevők beszámoltak 1978 és 1985 közötti egészségügyi vizsgálataik eredményeiről is. A kutatók megállapították, hogy 2004-re közel háromezrüket diagnosztizálták mellrákkal.

A válaszok értékelése után kiderült, hogy a napi egy-két pohár alkoholt fogyasztóknál 10 százalékkal nő a mellrák kialakulásának rizikója a napi egynél kevesebbet ivókéhoz képest. A három vagy annál több pohárral legurítóknál viszont jelentősen megugrik, és a 30 százalékot is eléri a megbetegedés kockázata. Az még teljesen világos a tudósok előtt, hogy vajon miért okoz az alkohol emlőrákot.

Egyes szakértők szerint káros lehet az a széles körben elterjedt nézet is, amely korábban azt sugallta, hogy a mértékletes vörösbor-fogyasztással megelőzhetőek bizonyos szívbetegségek.

Bár a nők között aránylag kevés a nagyivó, a szakértők szerint immár bizonyított, hogy az alkohol mellrákot okoz, tehát ideje megkezdeni az emberek felvilágosítását: "A nőknek nem kell teljesen felhagyniuk az ivással, de tisztában kell lenniük a kockázattal, amit azzal vállalnak, ha többet isznak" - figyelmeztetett a konferencia egyik brit résztvevője.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását