2024. április 19. - Emma

Házasság a melegek számára

A leszbikus, a meleg, a biszexuális, valamint a transznemű emberek számára a házasság intézményének megnyitását szorgalmazza az Egyenlő Bánásmód Hatóság - jelentette ki Demeter Judit, a szervezet elnöke pénteken Budapesten a szexuális irányultság miatti d
2007. szeptember 21. péntek 13:29 - Hírextra

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság tanácsadó testülete az ezzel kapcsolatos állásfoglalását ezen a héten az országgyűlés elé terjesztette - emlékeztetett Demeter Judit.

Felhívta a figyelmet arra, hogy egy tavaly készített felmérés szerint rejtett diszkrimináció lelhető fel az Európai Unió tagállamaiban. Példaként említette a szexuális irányultság miatti diszkriminációt, a romákkal és a fogyatékosokkal szembeni megkülönböztetést.

Szetey Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal személyügyi államtitkára szerint minden embert teljes körű jogegyenlőség illet meg szexuális irányultságtól függetlenül. Egy modern európai demokráciában törvényben kell kimondani a magánszféra sérthetetlenségét, az egyéni boldogsághoz való jogot - fejtette ki az államtitkár, hozzáfűzve, ezért örül az SZDSZ csütörtökön a parlament eléterjesztett, az azonos neműek kapcsolatát érintő törvényi javaslatának.

Úgy fogalmazott "szeretni és szeretve lenni minden emberi kapcsolat alapja.
Sáriné Sinkó Ágens, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) főosztályvezetője az új Polgári törvénykönyv élettársi kapcsolatot érintő szabályozásáról szólt.

Mint mondta, az új polgári törvénykönyv része lesz a családjogi könyv, amely az élettársi viszonyt családjogi viszonynak tekinti.

A törvénytervezet bevezeti a regisztrált élettársi kapcsolat fogalmát, rendezi az öröklés kérdését és az élettársi kapcsolat megszűnése utáni helyzetet, a tartásdíjra és a közösen szerzett lakásra vonatkozóan - folytatta.

A főosztályvezető reámutatott ara is, hogy a tervezet szerint országos nyilvántartásba kerülne az élettársak vagyonjogi szerződése.

A házasságkötés és az örökbefogadás kérdéskörében a kodifikációs bizottság még nem döntötte el mi kerüljön szabályozásba, ezt az IRM társadalmi vitára fogja bocsátani - hangsúlyozta Sáriné Sinkó Ágnes.

Megjegyezte azt is, hogy az új polgári törvénykönyvnek 2010 január 1-jétől kell hatályba lépnie.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását