2024. április 25. - Márk

"Dugj egy makkot a jövőért!"

A szegedi székhelyű Csemete természetvédelmi egyesület idén ősszel is megszervezi a "Dugj egy makkot a jövőért" nevet viselő akcióját, amelynek célja, hogy a térség egykor volt jellemző fafaja, a kocsányos vagy másik nevén mocsártölgy újra elterjedjen a f
2007. szeptember 19. szerda 11:29 - Hírextra

Bojtos Ferenc, az egyesület irodavezetője elmondta, hogy ennek legegyszerűbb módját választották: facsemeték helyett tölgymakkot dugnak a földbe, s így jövő tavasszal csak figyelni kell a felcseperedő újulatot.

Az akcióban a szervezett csoportos programok mellett mindenki önkéntes alapon, egyénileg is részt vehet. Ekkor nincs más teendője, mint nagy tölgyeink alól begyűjteni a makkot, s azt a nekik megfelelő, eleddig fátlan helyre elültetnie, egy 5 centiméter mélységű lyukba. E műveletnél persze nyugodtan lehet partizánkodni, arra azonban ügyelni kell, hogy milyen a terület vízellátása, hogy nem kaszálják-e rendszeresen, illetve számításba kell venni azt is, hogy remélhetőleg majdan 6-10 méteres lombkoronát is növeszthet az elplántált makkocska. Ideálisak e szempontból a foghíjas fasorok, fátlan útszegélyek, kopár, gondozatlan közterületek, de mindenki a maga portáját is gazdagíthatja, vagy huncutul meglepheti szomszédját is.

Aki szervezett formában akar kapcsolódni az akcióhoz, az egyesület önkénteseivel október közepén a Maros-zugban vehet részt a makkdugdosásban. Itt egy nagyobb összefüggő területen egy kivágásra ítélt, nem őshonos fajokból - zöld juhar, amerikai kőris - álló erdő kiváltására telepítenek majd tölgyeket, illetve egy útmenti fasor kialakításán ügyködnek majd. Ehhez a programhoz a szervezők várják - a jelentkezők mellett - felajánlásként a napokban már hullani kezdő makkokat is, melyeket persze szintén lehet gyűjteni magányos harcosként vagy csoportosan is - mondta a természetvédelmi szakember.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását