2024. április 28. - Valéria

Mesterhegedűket kapott a BFZ

A világ legjobb vonóshangszer-építője, a német Peter Greiner által készített három mesterhegedűt kapott a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) - a hangszereket hétfőn sajtóbemutató keretében adták át az együttesnek Budapesten.
2007. szeptember 17. hétfő 16:58 - Hírextra

Az ünnepélyes eseményen maga a hegedűkészítő, Peter Greiner is részt vett, aki kifejezetten erre az alkalomra érkezett Magyarországra. A Budapesti Fesztiválzenekar az AXA Biztosító Zrt. és a Concorde Értékpapír Zrt. 100 ezer eurós támogatási programja keretében kapta örökös használatra a három hangszert, amelyet jövőre további három mesterhegedű követ.

A BFZ által használt Greiner-hangszerek száma a most átadott mesterhegedűkkel már tizenegyre nőtt, eddig ugyanis 5 olyan hegedű és 3 olyan brácsa volt az együttes birtokában, amely az elismert hegedűkészítő műhelyéből származik. Az új hangszereket a közönség már a zenekar következő, szeptember 21-i koncertjén hallhatja.

"Ez egy nagyon fontos lépcső. Egy zenekar nem lehet anélkül világszínvonalú, hogy ne lennének ragyogó hegedűi, mert a hegedűhang dominál a zenekar játékában" - hangsúlyozta Fischer Iván, a BFZ zeneigazgatója az MTI-nek, hozzátéve, hogy a három új mesterhegedű nagyon sokat jelent a zenekar hangzásában. "A hang szépsége üti szíven a hallgatóságot" - fogalmazott Fischer Iván, aki szerint Stradivari óta nem volt hegedűkészítő, aki olyan hangszereket tudott volna készíteni, mint Peter Greiner.

"Peter Greiner, aki nemzetközileg elismert, ragyogó autoritás, valami titkot tud. Csodálatos hegedűket készít, amelyeknek tényleg egy kicsit olyan jellegű hangzása van, mint a legjobb, híres, régi olasz hegedűknek" - vélekedett Fischer Iván.

Mint a bonni hegedűkészítő elmondta, a magyar zene, különösen Dohnányi és Ligeti művei igen közel állnak a szívéhez. A Budapesti Fesztiválzenekarral való együttműködés kapcsán Peter Greiner kiemelte, hogy az együttes ugyanolyan belső tűzzel játszik, amilyennel ő a hangszereket készíti.
Az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy évente általában 15 hangszert készít. Hangszereire, amelyek 25 ezer euróba kerülnek, 6-7 évet kell várni, ám vannak kivételek is.

"Amikor egy nagyon tehetséges, nagyon motivált zenész fordul hozzám, aki hangszer nélkül maradt, akkor nagyon gyorsan elkészítem a hegedűt" - mutatott rá Peter Greiner, aki bevallotta, hogy megrendelői kiválasztásánál a személyes rokonszenv is szerepet játszik. Mint elmondta, ugyanazokat az anyagokat használja, mint a régi hegedűépítők: juharfát a hátlaphoz, fenyőt a fedőlaphoz és ébenfát a fogólaphoz.

"Általában nem egy-egy fadarabot választok ki, hanem a fát, amelyet télen kell kivágni. Nincs merev filozófiám ebben a kérdésben, sokan a kivágás óráját is fontosnak tartják, mondván, hogy hajnali ötkor a legcélszerűbb, amikor, még fenn van a Hold. Ebben nem hiszek túlzottan, de igyekszem követni ezeket a szabályokat" - hangsúlyozta Peter Greiner, hozzátéve, hogy egy-egy fatörzsből 200 hegedűt készít.

Peter Greiner tíz évig tanult hegedülni, első saját hegedűjét 14 éves korában autodidakta módon építette. A hangszerkészítő mesterséggel párhuzamosan a kölni egyetemen zenetudományt, művészettörténetet és fonetikát tanult. Ott ismerte meg Heinrich Dünnwald fizikust, akivel komoly lézeres vizsgálatokat végeztek a Stradivari-hegedűk hangjának titka után kutatva.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását