2024. március 29. - Auguszta

A törpéket is felvilágosítják

A cukorbeteg gyerekek és hozzátartozóik közös oktatására ad lehetőséget az idén országos méretűvé bővülő úgynevezett "Törp Program". A szervezők célja a 8 év alatti diabéteszes gyerekek, szüleik és testvéreik felvilágosítása.
2007. szeptember 14. péntek 07:27 - Hírextra

Az egészségügyi kampány - amely az idén a gyermekkori diabéteszt akarja a figyelem középpontjába állítani - legközelebbi rendezvényét a hétvégén tartják a Veszprém megyei Döbröntén. A győri Gyermekdiabetes Gondozó és a Cukorbeteg Gyermekeket Támogató Egyesület által meghirdetett betegoktató hétvégére az ország minden tájáról várnak családokat.

Nagyon fontos témákat járnak majd körül a szakemberek és s családok, véli Niederland Tamás főorvos, a Nyugat-Magyarországi Gyermek Inzulinpumpa Centrum egyik vezetője. Például arról lesz szó, mi a teendő, ha nem eszik a gyerek, hogyan zajlik az óvodai és iskolai személyzet felkészítése a cukorbeteg gyerek fogadására, vagy hogy milyen a gyerekek önállósodásának folyamata. Ezen kívül megbeszélik a vércukorméréssel, az inzulin-beadással és a kezeléssel kapcsolatos gyakorlati problémákat is.

A szervezők a speciális problémákról, a kezelési módokról, valamint a diéta kérdéseiről tartják a beszélgetéseket. A tájékoztatók idejére lesz játszóház, a gyerekeket kreatív és közösségi feladatokkal kötik le. A "Törp Program" elnevezésű oktató hétvégét 13 éve rendezi meg az egyesület a Győr-Moson-Sopron megyei gondozottak számára. A sikeren felbuzdulva döntöttek a rendezvény országossá alakításáról, ehhez megszerezték a szakmai fórumok elvi és a szponzorok anyagi támogatását is.
A cukorbeteg sorsa nem a kórházban, nem a rendelőben, hanem az otthoni és az iskolai környezetben dől el, hangsúlyozta Niederland főorvos. Ez az egyetlen olyan fórum napjainkban, ahol az egyénileg jelentkező problémákat közösen, a már nagyobb tapasztalatot szerzett részvevők és szakértők segítségével lehet megoldani.

Az érdeklődők tájékozódhatnak a diabétesz kialakulásának élettani hátteréről, a betegség kezelésének legújabb módszereiről, a legújabb típusú inzulinok hatásmechanizmusáról is a hétvégére szervezett betegoktató programon.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását