2024. április 30. - Katalin, Kitti

Demszky minden fillérrel el tud számolni

A főpolgármester szerint budapesti útfelújításokra költöttek minden olyan támogatást, amelyet erre a célra kaptak korábban a Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanácstól - így reagált kedden délután Demszky Gábor a Fidesz felvetésére.
2007. szeptember 11. kedd 18:06 - Hírextra
György István, fideszes fővárosi önkormányzati képviselő keddi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a fővárosi önkormányzat valótlan adatokat szolgáltatott, amikor támogatásért pályázott a regonális tanácsnál. Aztán a beruházás költségeinek összeállításakor nem a valóságnak megfelelő, hanem annál magasabb beruházási összegekkel számolt, és így jogosulatlan támogatási összeget szerzett meg. Szerinte bűncselekmény gyanúját is felveti az ügy. György István minderről a Közép-Magyarországi Regonális Fejlesztési Tanács Monitoring Bizottságának ellenőrzéseire hivatkozva beszélt kedden délelőtt.

Demszky Gábor kedden délután újságíróknak azt mondta, hogy ügy részleteit még nem ismeri teljesen, de az biztos, hogy útfelújításra költöttek minden támogatást, amit erre a célra kaptak. Az lehetséges, hogy egy-egy helyszínen az eredeti tervekhez képest volt változás, vagyis hosszabb szakaszt újítottak fel például, mint akarták, vagy keskenyebb lett az út - tette hozzá.

A Főpolgármesteri Hivatal Sajtóosztálya részletesebb közleményt adott ki a témában kedden délután. Eszerint a fővárosi önkormányzat tavaly 185 útszakaszt hozatott rendbe, körülbelül 200 kilométer hosszan. Az ehhez kapott állami támogatással el tud számolni, annak "minden egyes forintja aszfalt formájában ott van a fővárosi utakon."

Az útfelújításokhoz a kormány pályázati úton ad állami forrást. Budapesten és Pest megyében az önkormányzatoknak a Pro Régió Fejlesztési Ügynökségnél kell pályázniuk támogatásért. Ha erről meg van a döntés, a Közép-Magyraországi Regionális Fejlesztési Tanáccsal kötnek szerződést az önkormányzatok, és ezután kereshetnek kivitelezőt. A Pro Régió nyáron ellenőrizte az eddig elvégzett útfelújításokat, és több helyen úgy találta, hogy a pályázatnak megfelelően történt a kivitelezés. 10 településtől kérte ezért vissza az állami támogatás egy részét vagy az összes pénzt. Budapesttől a támogatás egy részét.

A fővárosi önkormányzat vitatja a Pro Régió ellenőrzésének módszertanát és annak eredményit, ráadásul érzékenyen érintené Budapestet is, ha utólag vissza kellene fizetni a támogatást. A fővárosi önkormányzat arra hivatkozik, hogy a pályázat benyújtásakor becsült adatokat adtak meg, mert nem tudták, pontosan milyen hosszúak és szélesek azok az utak, amelyeket fel akarnak újítani. A pályázati kiírásban ugyanakkor megengedték, hogy becsült adatokat adjanak meg. A Pro Régió emellett csak az új aszfalt nagyságát mérte, az
úthoz tartozó kockaköves parkolók, vízelvezető szegélyeket, benyúlásokat nem vette figyelembe.

Hagyó Miklós és Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettesek múlt héten levelet írtak a Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanácsnak az aggályaikról. A tanács monitoring bizottságának elnöke felülvizsgálatot kezdeményezett az ügyben - derül ki a közleményből.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását