2024. május 3. - Tímea, Irma

100 milliárdot tudna spórolni az állam

A kormány felkérte a vámhatóságot, az adóhatóságot, az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt, és az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Felügyelőséget, hogy szeptember végéig készítsenek intézkedéscsomagot a feketegazdaság visszaszorítására - mondta Gyurcs
2007. szeptember 11. kedd 18:13 - Hírextra

Visszafogott becslések szerint is Magyarországon a GDP-hez viszonyítva 18 százalékot tesz ki a feketegazdaság aránya, és ha azt sikerülne 1-3 százalékponttal mérsékelni, akkor 100 milliárd forint nagyságrendű többletbevételt fordíthatna a kormány a magyar oktatás és kultúra fejlesztésére, illetve az adóterhek csökkentésére - mondta a miniszterelnök.

A Fidesz szerint a feketegazdaság visszaszorítása érdekében mérsékelni kellene az adókat, csökkenteni a bürokráciát és a korrupciót - mondta a párt szóvivője.

"Egészen világos, hogy mi az a három lépés, amit meg kellene tenni a feketegazdaság visszaszorítása érdekében. Ez a három lépés pedig a bürokrácia és a korrupció visszaszorításán túl az adóemelések elkerülésére, és az adócsökkentésre helyezi a hangsúlyt" - mondta Szijjártó Péter keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

Közölte: a kormány, amióta hivatalban van, szinte kizárólag az adóemelés eszközéhez nyúlt. A Fidesz szóvivője emlékeztetett: a kormány számos új adófajtát vezetett be az elmúlt években, és emelte az adók mértékét is. A politikus pártja álláspontját tolmácsolva azt mondta: ez hasonlóképpen lesz a következő években is.

Szijjártó Péter szerint a kormány csak szavakkal harcol a feketegazdaság ellen, amit az is jelez, hogy hosszú ideje semmiféle érdemi eredményt nem sikerült elérni e területen. Mint mondta, ez is azt mutatja, a kormány alkalmatlan a feketegazdaság megfékezésére, visszaszorítására.
Hozzátette: a kormány nem a megfelelő eszközökkel próbálja mérsékelni a feketegazdaságot. Ha a kormány valóban küzdeni akarna a feketegazdaság ellen, akkor a Fidesz által javasolt három területen kellene előre lépni - szögezte le.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedden jelentette be, hogy a kormány felkérte a vámhatóságot, az adóhatóságot, az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt és az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Felügyelőséget, hogy szeptember végéig készítsenek intézkedéscsomagot a feketegazdaság visszaszorítására.

A kormányfő indoklásként közölte: visszafogott becslések szerint is Magyarországon a GDP-hez viszonyítva 18 százalékot tesz ki a feketegazdaság aránya, és ha ezt sikerülne 1-3 százalékponttal mérsékelni, akkor 100 milliárd forint nagyságrendű többletbevételt fordíthatna a kormány a magyar oktatás és kultúra fejlesztésére, illetve az adóterhek csökkentésére.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását