2024. május 16. - Mózes, Botond

Budapest készen áll a Duna tetőzésére

Budapest készen áll a Duna várható tetőzésére. Az előrejelzések szerint a legmagasabb vízszint 710 centiméter lesz, de a vízügyi szolgálat legfrissebb előrejelzései szerint a mostani, 691centiméteres magasságnál lehet hogy nem nő tovább a vízszint.
2007. szeptember 11. kedd 14:28 - Hírextra

Budapesten a Fővárosi Csatornázási Művek feladata az árvízi védekezés, a cég munkatársai kedd reggelig az összes ehhez kapcsolódó feladattal végeztek.

Bátori Mariann, a Fővárosi Csatornázási Művek szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy már pénteken elkezdték a védekezési munkát. A főváros szennyvízelvezetését biztosító szivattyútelepeket és a szennyvíztisztítókat árvízi üzemmódba helyezték. Ez azt jelenti, hogy és tisztítótelepeket lezárták a várható árhullám elől. A folyamatos működést átemelő szivattyúk biztosítják. A Duna felé vezető csatornanyílásokat lezsilipelték, lezárták a csatornarendszert. A szennyvíz eltávolítását szintén átemelő szivattyúkkal végzik. Lezárták az árvízi kapukat is. Ezek azok a helyek, ahol a közlekedés miatt út, vagy egyéb nyílás szakítja meg a fővárosi védműveket, töltéseket. A Csatornázási Művek szakembereinek irányítása mellett hétfőn a Margitsziget déli részére homokzsákokat raktak le a tűzoltók segítségével, így a szigeti futópálya is biztonságban van.

Bátori Mariann elmondta, hogy a vízügyi szolgálat legfrissebb jelentése szerint kedden dél előtt 691 centiméter volt a Duna vízállása Budapestnél. A következő órák időjárása dönti majd el, hogy tovább emelkedik-e a vízszint.

A Duna újabb szakaszán rendeltek el árvízvédelmi készültséget - tájékoztatta a Független Hírügynökséget az Országos Környezet, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség főmérnöke. Magyarics András elmondta: a Duna magyarországi védvonalán pillanatnyilag 500 kilométeres szakaszon van valamilyen árvízvédelmi készültség, a folyó bal partján a fővárostól egészen az országhatárig. A Szigetköz és a Lajta környékén, 63 km-es szakaszon harmadfokú, 156 kilométeres részen másodfokú, a Duna többi szakaszán pedig, 281 km-es részen elsőfokú a készültség- közölte Magyarics András.

Budapesten kedden is közlekedési káosz várható, miután mindkét alsó rakpart víz alatt van a dunai árhullám miatt. A folyón Budapestnél a legutóbbi mérések szerint jelenleg 690 cm-es a vízállás. Az árhullám várhatóan a hét végére vonul el, a rakpartok takarításával így legkorábban csak a jövő hét elejére végeznek.

Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását