2024. május 2. - Zsigmond

Szaporodó színesfém-lopások

A rendőrség szerint nem szervezett bűnözői csoport áll az utóbbi években ismét megszaporodó színesfémlopások mögött, míg a károsultak ennek ellenkezőjét állítják - derült ki a témában tartott keddi budapesti konferencián elhangzott előadásokból.
2007. szeptember 4. kedd 17:39 - Hírextra

Simon Tamás, az Országos Rendőr-főkapitányság bűnügyi főosztályvezetője az MTI-nek azt mondta: jogszabály-módosítással és az érintett szervezetekkel közösen létrehozandó munkacsoporttal lehetne hatékonyan fellépni a színesfémtolvajok ellen.

Az ezredes hozzátette: ez akár közös járőrszolgálatot és időszakos ellenőrzést is jelenthetne. A színesfém-felvásárlók fokozottabb ellenőrzésével is lehetne eredményt elérni.

A rendőrség szerint erre szakosodott bűnszervezetekre utaló információ eddig nem merült fel, a magyar hatóságoknak nincs ilyen információja.

A Hulladékhasznosítók Országos Egyesület vas- és színesfémhulladék szakosztályának elnöke szerint a bűncselekmények visszaszorítását a felvásárlások szigorításával, a személyigazolvánnyal történi adatrögzítéssel és a telepregisztrációval lehetne elérni.

Horváth Ferenc megjegyezte: az egyesületnek 64 vállalkozó tagja van, de több mint ezer bejegyzett, színesfém átvételre szakosodott vállalkozás üzemel az országban, és a folyamatos megszűnések, átalakulások miatt nehéz becsülni mennyi jelenleg a legális átvevő.

Az elnök az MTI-nek kijelentette: a szobrok, köztéri emlékműveket eddig sem a legális átvevőkön keresztül adták el, azok darabolás, majd beolvasztás után kerülnek a felvásárlókhoz.

Gémesi György szerint a megoldás kulcsa az lenne, ha az állam monopol helyzetbe kerülne, és kizárólag ő adna jogosítványt arra, hogy ki kereskedhet színesfémmel. A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke a távirati irodának úgy fogalmazott: a felvásárlói rendszert az teszi tönkre, hogy ellenőrizhetetlen a felvevő piac, mert nehéz szociális helyzetben lévő embereket megbíznak a lopással, majd a tőlük átvett anyaggal eltűnnek. Gémesi György kijelentette: "a színesfém-kereskedő vállalkozások egy jelentős része a szervezett bűnözés része". Hozzátette: a kamerák, biztonsági őrök alkalmazása nem jelent megoldást, meg kell teremteni a jogszabályi hátteret, úgy, mint a pálinka kereskedés, az olajszőkítés és a borhamisítás területén végzett intézkedésekkel.

Boross Norbert, az ELMŰ kommunikációs igazgatója úgy fogalmazott: a probléma mindenkit érint, mert nem foglalkozási, megélhetési bűnözéssel nézünk szembe, hanem szervezett, nagyipari bűnözéssel. A rézpiac nemzetközi áremelkedésével a színesfémlopások száma is emelkedik.

Az igazgató véleménye szerint társadalmi összefogásra lenne szükség, mert a lopásokat követő szolgáltatás-kimaradás akár emberi életet is követelhet.

A rendőrség adatai szerint a színesfémlopások száma 2001-ben volt a legmagasabb, de 2005-től ismét emelkedett, és idén az első fél évben 562 eset történt, míg tavaly egész évben 844 bűncselekmény vált ismertté.

A színesfém tolvajok főként rézkábeleket lopnak el akár működő vezetékekből, de az alumínium és a vas, és más kohászati terméket is eltulajdonítják.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását