2024. április 25. - Márk

Több turista, több baleset

A balatoni turistaforgalom növekedésével párhuzamosan, közel 20 százalékkal nőtt idén a Fehér Gyűrű Egyesület siófoki áldozatvédő irodájához fordulók száma - közölte Fügedi László, a hivatal vezetője az MTI-vel szerdán.
2007. augusztus 29. szerda 12:30 - Hírextra
Fügedi László elmondta, hogy főként lopások, rablások áldozatai fordultak hozzájuk az üdülőkörzet szinte minden pontjáról. A civilek által működtetett iroda a kárvallottak ügyintézéshez - okmányok pótlása, biztosítás rendezése, a családdal, vagy az illetékes követséggel való kapcsolatfelvétel - nyújtott segítséget. Idén 242 károsult kapott pénzbeli támogatást étkezéshez, hazajutáshoz, vagy iratpótláshoz.

A siófoki irodát hatodik éve vezető Fügedi László elmondta, míg a korábbi években az volt a jellemző, hogy bizonyos autótípusra, illetve alkatrészek begyűjtésére szakosodott bűnözőcsoportok fosztogattak a Balatonnál, idén a lakások, nyaralók feltörése volt a "sláger" a strandlopások magas száma mellett. A durva módszereket sem nélkülöző lakásfeltörések során pedig a tettesek mindent elvittek. Balatonszéplakon, a nyár közepén, a vízparton fényes nappal raboltak ki egyszerre 12 lakást, s még a felvágottat sem hagyták meg a betörők a nyaralóknak.

Fügedi László szerint a strandlopások magas számában az áldozatok is hibásak, mivel sokszor hagyják őrizetlenül értékeiket egy pokróc alatt a vízparton. Míg az elmúlt években a siófoki irodához forduló áldozatok zöme külföldi volt, idén nőtt a magyarok aránya - tette hozzá az irodavezető.

A Fehér Gyűrű siófoki áldozatvédelmi irodája az eredeti tervek szerint szeptember végéig tartott volna nyitva, de elfogyott a pénz, amivel az egyesület segíteni tudna a bajba jutottakon, ezért augusztus végén bezárnak. Míg régebben voltak pályázati lehetőségeik, s évi 40-45 millió forintnyi támogatáshoz jutott az egyesület, idén már csak tízmillió forint állami támogatásban részesültek. A pénzek kiesését nem ellensúlyozta a szponzoroktól és a tagdíjakból befolyt összeg, ezért 11 irodájukból négyet már korábban be kellet zárni - mondta az irodavezető.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását