2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Az egyházak nem értik Hiller kritikáját

Tévesen sugallja az oktatási minisztérium közleménye, amit Hiller István és a történelmi egyházak képviselőinek találkozójáról adtak ki, hogy a katolikus egyház képviselői nem nyilvánították volna ki "nyomatékos elhatárolódásukat" a Magyar Gárda szombati
2007. augusztus 28. kedd 18:49 - Hírextra
A tárca sajtóirodája még hétfőn tudatta közleményben, hogy a Magyar Gárda eszmeiségével való szembenállás kinyilvánítására, valamint a gárda zászlaját megáldó három egyházi képviselőtől történő "hivatalos elhatárolódásra" szólította fel Hiller István oktatási és kulturális miniszter az érintett történelmi egyházak vezetőit, tekintettel arra, hogy a Magyar Gárda tagjainak szombati eskütételén a gárda zászlaját Dévényi Ferenc katolikus pap, Bálintné Varsányi Vilma evangélikus lelkész és Csuka Tamás református lelkész szentelte fel.

A hétfői találkozón a katolikus, a református és az evangélikus egyház vezetői azzal érveltek, hogy a maguk részéről már elhatárolódásnak tekintik a hétvégén közzétett állásfoglalásaikat és közleményeiket.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a minisztérium kommünikéjére kedden úgy reagált: sajnálattal értesültek arról, hogy a tárca közleményt adott ki a találkozóról, mert a tárgyaló felek megegyeztek, hogy nem tájékoztatják a sajtót a tárgyaláson elhangzottakról.

"Ráadásul a nyilatkozat tévesen azt sugallja, mintha a katolikus egyház képviselői nem nyilvánították volna ki egyértelműen elutasító véleményüket és nyomatékos elhatárolódásukat a szombat délutáni eseményen való papi szerepléssel kapcsolatban" - tették hozzá.

Emlékeztettek továbbá arra is, "igazságtalan, méltánytalan és durva támadások" érték a Magyar Katolikus Egyházat az elmúlt napokban a Magyar Gárda megalakulásával és több más témával kapcsolatban.

"Értetlenül állunk az időzített egyházellenesség hulláma előtt" - tették hozzá. Utaltak arra is, hogy az MKPK szóvivője, Német László még szombaton, a rendezvény után leszögezte, hogy a zászló megáldását végző katolikus pap saját nevében, egyházi elöljárók felhatalmazása és tudta nélkül vett részt a kérdéses rendezvényen, és az "illető személynek" nincs egyházi beosztása.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását