2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Kőkorszaki rágógumi

Ötezer éves rágót fedezett fel egy brit régészhallgató Finnországban. A nyírfagyantából készült labdacs megőrizte újkőkorszaki rágcsálójának foglenyomatát is.
2007. augusztus 21. kedd 14:44 - Hírextra
A Derby Egyetem professzora a felfedezés után elmondta, hogy a kőkorszak utolsó részében élő emberek széles körben használták a nyírfagyantát, amely gyulladáscsökkentő hatása miatt alkalmas a száj betegségeinek kezelésére, de az eltört edények megragasztására is alkalmazták.

"A neolitikumban az emberek rájöttek, hogy az anyag rágcsálása hasznos az ínygyulladás ellen" - jelentette ki Trevor Brown, hozzátéve: a gyanta fenoltartalma biztosítja a gyulladáscsökkentő hatást.

A professzor - aki a gyantát megtaláló Sarah Pickin egyik oktatója - kiemelte: a leletet különösen értékessé teszi, hogy a fognyomok is megmaradtak.

Sarah Pickin nagyon lelkesen nyilatkozott, mint mondta, nagyon élvezi a finnországi ásatást, szeretne a jövőben is ott dolgozni. A Finnország nyugati partján lévő Kierikki Központban a felfedezés idején öt brit hallgató dolgozott önkéntesként.

A 23 éves régészhallgató egy borostyán gyűrűt és egy nyílhegyet is feltárt, amelyeket a laboratóriumi vizsgálatok után kiállítanak a központban.(InfoRádió)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását