2024. április 29. - Péter

Elképesztő: Székelyföld tábla törölve!

Eltávolították a román hatóságok a Székelyföld határát jelző tájékoztató táblát arra hivatkozva, hogy túl közel helyezték el azt az országúthoz.
2007. augusztus 20. hétfő 15:24 - Hírextra
Az erre vonatkozó döntést Ludovic Orban közlekedési miniszter már szombaton kibocsátotta, de a Háromszéki Magyarok Világtalálkozójára és a rendezvény mintegy 700 meghívottjára való tekintettel mára halasztották a leszerelési akciót.

Az eltávolítás előtt a helyi útügyi hatóság képviselői méréseket végeztek, és megállapították, hogy a tábla nem tartja tiszteletben azt a szabályt, miszerint az országutak mentén a reklám- és tájékoztató táblákat csak legalább hét méterre szabad elhelyezni.

A Székelyföld nevét román, magyar és angol nyelven feltüntető, egy székelykaput és két székelyruhába öltözött fiatalt ábrázoló óriásplakát elhelyezésére a Kovászna megyei tanács hivatalosan reklámtábla felállítása címen kért hatósági engedélyeket.

Korábban a közigazgatásban a törvényességi felügyeletet gyakorló Kovászna megyei prefektúra felszólította a megyei önkormányzatot, hogy távolítsa el a 18 négyzetméter nagyságú plakátot, mert az "diszkriminál".

A prefektúra a román kormány 2000/137-es rendeletére hivatkozott, amely szerint kihágásnak számít minden olyan nyilvános cselekedet, amelynek nacionalista jellege van, illetve nemzeti és faji gyűlölködésre uszít.

Vajda Lajos, a megyei önkormányzat alelnöke kijelentette: ismét felállítják a táblát, miután beszerzik a szükséges engedélyeket.

A táblát csütörtökön avatták fel Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnökének és a szervezet más helyi vezetőinek jelenlétében.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását