2024. április 28. - Valéria

Kína a termékei védelmében egyeztetne az Egyesült Államokkal

Termékbiztonsági találkozót akar tartani az Egyesült Államokkal Kína, azt követően, hogy biztonsági megfontolásból kínai gyártású élelmiszerek és játékok tömegét hívták vissza a nemzetközi piacokról. Közben Peking bírálta a külföldi sajtót, amiért az úgym
2007. augusztus 16. csütörtök 18:27 - Hírextra
Kínát egyre nagyobb aggodalommal tölti el, hogy a nemzetközi fogyasztók megkérdőjelezik a kínai termékek biztonságosságát.

A közel 18 millió, Kínában gyártott játék eheti visszahívása után Pekingben bejelentették kereskedelmi delegációt menesztenek Washingtonba a termékbiztonságról szóló tárgyalásokra.

Egyes elemzők szerint megtorló intézkedésként a kínai hatóságok behozatali tilalommal sújtottak egyes amerikai sertéshús importőröket, mert úgymond a hús egy Amerikában engedélyezett, de Kínában tiltott növekedési hormont tartalmaz.

A termékbiztonság ügye egészen az amerikai szenátusig jutott, ahol szerdán az egyik demokrata szenátor egyenesen azt követelte, hogy az úgymond "hanyag" kínai gyártók, engedjenek be független ellenőröket üzemeik területére.

A BBC jelentése szerint a washingtoni kínai nagykövetség kereskedelmi ügyekkel foglalkozó diplomatája elégedetlenségének adott hangot, amiért Washington a diplomáciai egyeztetés helyett azonnal nyilvánosságra hozta az ólomtartalmú festékkel szennyezett játékok ügyét.

Zsao Paocsing azt is elmondta, hogy a független ellenőrzések kötelező bevezetése ártana az gyártó és az importőr cégeknek. Erről nekik kell maguk között megállapodniuk - mondta.

A vita jól szemlélteti azt is, hogy a felek mennyire másként tekintenek a problémára.

Peking csütörtökön bírálta a nemzetközi sajtót és azokat az úgymond "felelőtlen embereket", akik úgymond felfújják a problémát.

Egyes megfigyelők szerint a kínai kereskedelmi minisztérium szóvivője a kínai termékek fokozottabb ellenőrzését követelő Dick Durbin amerikai szenátornak címezte megjegyézését.

A szóvivő, Vang CsinPej azt mondta: Kína megérti a játékok miatti aggodalmakat, és fontosnak tartja hogy azok a gyerekek számára biztonságosak legyenek.

"A média azonban azt mondja, hogy az összes kínai termék rossz, és ez helytelen" - mondta. Ezzel párhuzamosan a kínai sajtó szinte nem is foglalkozott a kérdéssel.

Közben amerikai játékgyártók jelezték, hogy a kínai termékek miatti növekvő bizalmatlanság miatt egyre nagyobb az érdeklődés termékeik iránt.(InfoRádió)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását