2024. április 25. - Márk

Ügynökmúlttal vádolt alkotmánybírák

A lengyel parlament elnöke azzal vádolt meg két alkotmánybírót, hogy együttműködött a kommunista titkosszolgálattal. Az alkotmánybíróság éppen most vitatja meg az átvilágítási törvény alkotmányosságát.
2007. május 10. csütörtök 19:19 - Hírextra
A vád elhangzása után az alkotmánybíróság kérte, hogy bocsássák rendelkezésére a részleteket, és átmenetileg felfüggesztette a törvény utólagos alkotmányossági vizsgálatát. A március 15-én hatályba lépett törvény értelmében már nem csak a kormányzati képviselőknek és magas rangú közhivatalnokoknak kell nyilatkozatot tenniük a múltjukról, hanem többek közt újságíróknak, vállalkozóknak, iskolaigazgatóknak és tudományos kutatóknak is.

Hatálya a korábbi törvényben érintett 30 ezerrel szemben 700 ezer személyre terjed ki. Aki nem fedi fel a teljes valóságot, vagy egyáltalán nem hajlandó nyilatkozni, elveszíti pozícióját, és akár tíz évre is eltilthatják közhivatal betöltésétől. A törvény alkotmányossági vizsgálatát a szociáldemokrata ellenzék kérte, és nyilvánvalóan kényelmetlen a kormányzó PiS számára.

Lech Kaczynski köztársasági elnök egy szerdai nyilatkozatában be is jelentette, hogy megnyittatja az összes archívumot, ha az alkotmánybíróság elutasítja az általa pártolt törvényt. Az elnök "szokatlan sietséggel" vádolta meg az alkotmánybíróságot ebben az ügyben, és sejtelmesen kijelentette: "ez valaminek a tünete".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását