2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Az MDF-nek van javaslata

Az egészségpénztár önállóvá tétele, az ápolás-, a baleset- és foglalkozás-egészségügyi biztosítás bevezetése, a választott orvosok tarifarendszerrel honorálása szerepel többek között az MDF ötpontos javaslatában, amelyről csütörtökön Budapesten adott tájé
2007. május 10. csütörtök 19:03 - Hírextra
Pusztai Erzsébet szerint a szolgáltatók versenye garantálhatja a minőségi ellátást az egészségügyben, hozzátéve, hogy több összehasonlító tanulmány világított rá arra, hogy a versengő biztosítók "színre lépésével" sem tarthatók az egészségügyi kiadások, kérdéses az ellátáshoz való egyenlő hozzáférés és nem garantált a magasabb színvonalú betegellátás.

A demokrata fórum javaslatai között szerepel az, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztárat önállóvá kell tenni. Az MDF jónak tartja, hogy elkezdődött a jogviszony ellenőrzése, ami alapja annak, hogy világos legyen, ki jogosult az ellátásra, és ki nem. Ezen kívül az ágazatban erősíteni kell a minőségellenőrzést. Az elképzelések szerint létre kell hozni a munkaadók járulékából fizetendő munkahelyi baleset- és foglalkozás-egészségügyi biztosítást.

Ezen a biztosítási formán kívül be kellene vezetni az önálló ápolásbiztosítást, amely a jelenleg fizetendő munkavállalói járulék egy százaléka lenne. Ez a forma - a párt elképzelései szerint - kezdetben a szolidaritáson alapulna, és fokozatosan alakulna át a fiatalabb korosztálynál egyfajta öngondoskodássá. Pusztai Erzsébet az elképzeléseket vázolva elmondta azt is, hogy a hálapénz helyett egyfajta tarifarendszer biztosítaná a választott orvos honorálását, és erre biztosítást lehetne kötni. Ez sokkal tisztességesebb lenne, mint a mai paraszolvencia zavaros, átláthatatlan rendszere - fogalmazott a politikus. Az MDF fontosnak tartja, hogy a megelőzésre, az egészségvédelemre, a szűrővizsgálatokra köthessenek az állampolgárok kiegészítő biztosítást.

Pusztai szerint az, hogy több biztosító van a rendszerben, nem jelenti, hogy feltétlenül versenyezniük kell. Hozzátette: "mi is több biztosítóban gondolkodunk, de nem profitorientált, versengő biztosítók rendszerében" - tette hozzá az MDF-es politikus. Mint elmondta, a javaslatokat természetesen ki kell még dolgozni, és össze kell hangolni az ellátórendszer egyéb elemeivel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását