2024. április 30. - Katalin, Kitti

Lehet, hogy nem engedik Harryt Irakba

Lehet, hogy a brit hadsereg vezetése mégsem engedi hadszíntéri bevetésre az Irakba készülő Harry herceget, a brit uralkodó unokáját a rá és alakulatára leselkedő súlyos veszélyek miatt.
2007. április 26. csütörtök 17:27 - Hírextra
A csütörtöki The Sun értesülése szerint Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fiának álmai az iraki frontszolgálatról jó eséllyel szertefoszlottak, mivel a hadvezetés az utolsó pillanatban felülvizsgálat alá vette e terveket. Éppen a múlt héten halt meg két brit katona pokolgépes támadásban, amely pontosan olyan felderítő járőrözés közben érte őket, amilyent Harry alakulata is el fog látni Dél-Irakban.

A legnagyobb brit bulvárlap magas rangú forrásai szerint a felülvizsgálat eredménye valószínűleg az lesz, hogy a hercegi hadnagyot elengedik ugyan Irakba, de megtiltják neki a közvetlen hadszíntéri bevetést, mivel jelenléte "mágnesként vonzaná" az öngyilkos merénylőket, az orvlövészeket és egyéb támadókat. Harryt az elképzelés szerint irodai munkára osztanák be.

Az idézett katonai források egyike szerint "nagyon bonyolult ügyről van szó". Senki nem akar ugyanis a felkelőknek PR-ajándékot adni azzal, hogy a fenyegetések miatt távol tartják Harryt a fronttól, ugyanakkor a hadvezetésen belül elsöprő többsége van annak a vélekedésnek, hogy a trónörökös nyílt hadszíntéri bevetésének engedélyezése "elkerülhetetlenül katasztrófához vezetne".

A The Observer épp az elmúlt hétvégén írta, hogy részletes emberrablási és merénylettervekkel várják az iraki milíciák a brit trón harmadik számú várományosát. A legnagyobb vasárnapi baloldali brit lap által idézett egyik milíciavezér szerint Harrynek lehetetlen lesz elkerülnie, hogy felfedezzék, mivel arcát az irakiak jobban ismerik, mint "a világhírű futballistákét, például Zidane-ét vagy Ronaldinhoét".

Az idén 23 éves Harry alakulata - az udvari lovasság Blues and Royals nevű elit ezrede - az előre tervezett haderőcsere keretében, hazatérő egységeket vált Dél-Irakban. A brit védelmi minisztérium csütörtökön csak annyit közölt, hogy Harry bevetési módja "mindig is folyamatos mérlegelés tárgya volt", de a tárcának változatlanul az a szándéka, hogy Irakba vezényelje a trónörököst. A herceg már tisztnövendékként világossá tette, hogy nem fog eltűrni magával szemben semmiféle kivételezést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását