2024. május 18. - Erik, Alexandra

Sörvedelésben a csehek a legjobbak

Az osztrákok nemzetközi összehasonlításban továbbra is a harmadik helyen állnak sörivásban a németek és a csehek mögött: fejenként évente 108-109 liter árpalét eresztenek le a torkukon.
2007. április 20. péntek 18:01 - Hírextra
A Sörfőzdék Szövetségének 2005-ös statisztikája szerint az egy főre eső sörfogyasztás Csehországban 156,5 liter volt, míg Németországban - a wiesbadeni Szövetségi Statisztikai Hivatal adatai szerint - évente fejenként 112 liter sört isznak. Az ausztriai sörfogyasztás a 2005-ös 108,9-ről 2006-ra 108 literre mérséklődött, de Németországban is tíz év alatt 15,1 literrel csökkent a fejenkénti éves "söradag".

Az osztrákok évente összesen 9 millió hektoliter sört eresztenek le a torkukon, az alpesi országban ez a legkedveltebb szeszes ital. Az osztrák illetékes szerint Ausztriában mindennap "sörnap" van.

A népességszámhoz viszonyítva az Európai Unióban Ausztriában a legtöbb a sörfőzde: 56 860 lakosra jut egy. Összehasonlításképpen: Dániában ez a mutató 62 400, Németországban 77 ezer, a sörivásban közvetlenül az osztrákok után következő Írországban viszont csak 528 571, míg Olaszországban 3,64 millió.

Ausztriában 146 hazai sörfőzde (köztük 91 vendéglői és házi sörfőzde) több mint 600 különféle sörfajtát állít elő. Fontos szerepet játszanak a sörfőzdék az osztrák mezőgazdaság szempontjából is, évente 170-180 ezer tonna sörárpát és a teljes osztrák komlótermést felvásárolják a gyártáshoz.

Az ausztriai komlótermelés főként a Wald- és Mühlviertelben, illetve a stájerországi Leutschachban zajlik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását