2024. május 3. - Tímea, Irma

Rák ellen egyen zöldséget

Félmillió amerikai nyugdíjas vizsgálata alapján tovább erősödött az a feltevés, hogy a zöldségevés nagyban hozzájárul a rák kockázatának csökkentéséhez. Ha valaki naponta egyszer is fogyaszt zöldséget, már jelentősen mérsékelheti például a nyelőcsőrák kia
2007. április 16. hétfő 23:31 - Hírextra
Egy másik összevetés: ha valaki naponta hat - közelebbről meg nem határozott - adag zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt, 29 százalékkal csökkenti bizonyos ráktípusok kialakulásának kockázatát ahhoz képest, aki csak másfél adagot fogyaszt.

Elterjedt nézet, hogy minden rákbetegség kétharmada életmódbeli tényezőkre vezethető vissza, így például a dohányzásra, a rossz étrendre és a testmozgás hiányára. Igaz, számos vizsgálattal alátámasztották már, hogy a zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával nagymértékben megelőzhető a rák, ám a kutatók között még vannak viták a kérdésben, ezért volt fontos e nagyszabású vizsgálat - hangsúlyozták a kutatók.

Egy másik nemrég végzett vizsgálattal azt mutatták ki - ebben 183 ezer kaliforniai és hawaii lakos vett részt -, hogy a flavonolokban gazdag étkezés 23 százalékkal csökkenti a hasnyálmirigyrák kockázatát, főként dohányosok esetében. A flavonolok a növények színének kialakításának részt vevő vegyületek, és legnagyobb koncentrációban a hagymában, az almában, különféle bogyókban, valamint a brokkoliban találhatók.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását