2024. május 9. - Gergely

55 ezer látogató a Könyvfesztiválon

Csaknem 55 ezer látogatóval búcsúzik a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a kongresszusi központtól, amely tizennégy évig adott helyet az irodalmi rendezvénynek - mondta Zentai Péter László, az eseményt szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egye
2007. április 16. hétfő 08:01 - Hírextra
 A jövőre új helyszínre költöző fesztivál idei díszvendége, Umberto Eco rengeteg érdeklődőt vonzott, "ennyi ember talán még soha nem állt sorba dedikálásért" - mondta az igazgató. A díszvendég ország Kanada szintén jó választásnak bizonyult, a kortárs irodalmát bemutató ország aköré építette rendezvényét, hogy az '56-os forradalom után csaknem negyvenezer magyar talált új hazát a tengeren túli országban.

Zentai Péter László elmondta, hogy jövő áprilisban az új helyszínre, a Millenáris Parkba szeretnék átvinni azt a hangulatot, amely éveken keresztül irodalombarátok ezreit vonzotta a kongresszusi központba. A rendezvény lelke a több száz felolvasás, dedikálás, könyvbemutató, beszélgetés és szakmai program mellett az a közelség volt, ahogy az emberek a programoknak helyet adó termekből egyből a nyüzsgő vásárba léptek ki.

Felidézte, hogy 1994-ben, amikor az eseményt útnak indították, a könyvkiadás igen rossz helyzetben volt, a fesztiválnak köszönhetően azonban óriási figyelem irányult a szakmára. Az igazgató úgy látja, hogy a könyves műhelyek vezetői felismerték, mennyire sokat jelent az olvasókkal való személyes találkozás, így a standoknál többnyire maguk a kiadóvezetők ülnek, és figyelik a vásárlók minden rezdülését.

A XIV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál több száz programja 25 ország számos írója és költője köré épült, a seregszemle keretében hetedik alkalommal rendezték meg az Európai Elsőkötetesek Fesztiválját, amelyen 19 uniós ország egy-egy első regényét publikáló fiatal alkotója mutatkozott be a magyar közönségnek. A fesztivál zárása után a MKKE a kortárs magyar irodalom júniusi seregszemléjét, az ünnepi könyvhét szervezését folytatja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását