2024. május 27. - Hella

Bár először nem akart, mégis elmegy a holokauszt-megemlékezésre a Vatikán izraeli nagykövete

Az érsek korábban bojkottálni akarta a rendezvényt, mert az emlékhelyen XII. Pius pápa portréja alatt az áll, hogy nem tett semmit a zsidók deportálása ellen.
2007. április 15. vasárnap 21:48 - Hírextra
Szándékát megmásítva mégis részt vesz a Jad Vasem holokauszt-emlékhelyen rendezendő vasárnap esti megemlékezésen Antonio Franco érsek, apostoli nuncius - közölték illetékesek Jeruzsálemben.

Antonio Franco azért akarta bojkottálni a rendezvényt, mert XII. Pius pápának az emlékhelyen elhelyezett portréja alá írt szövegben az áll: az egyházfő nem tett semmit azért, hogy elítélje a második világháború idején a rasszizmust, az antiszemitizmust és a zsidók deportálását.

A nuncius csütörtökön közölte: levelet írt a jeruzsálemi emlékhely igazgatójának, kérve a szöveg felülvizsgálatát, és jelezve, hogy "kellemetlen lenne elmennie a Jad Vasembe", ha nem módosítják a szóban forgó képaláírást. (Az Izraelben akkreditált nagykövetek mind hivatalosak a rendezvényre.) Franco érsek szerint a felirat az egész katolikus egyházra nézve sértő. "Nem lehet egy napon említeni a pápát olyan emberekkel, akiknek szégyenkezniük kell azért, amit a zsidókkal tettek" - idézte őt a La Repubblica olasz napilap pénteki száma.

Az izraeli külügyminisztérium hivatalos állásfoglalásban reagált a látogatás lemondására. Az évenkénti soá-emléknapon a zsidó nép és az emberiség egyik legtraumatikusabb történelmi eseményének áldozatairól emlékeznek meg, "mindenkinek saját lelkiismerete előtt kell számot adnia arról, hogy részt vesz-e rajta vagy sem" - áll a közleményben.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását