2024. április 27. - Zita

Bush: Küldöttségekkel nem lehet elérni semmit!

George Bush kedden kifogásolta, hogy a washingtoni képviselőház elnöke Szíriába látogatott; az amerikai elnök szerint nem vezet célra delegációkat küldeni Damaszkuszba.
2007. április 3. kedd 19:00 - Hírextra
"Küldöttségekkel nem lehet célt érni, a kívánttal ellentétes hatást váltanak ki" - mondta az amerikai elnök, hozzátéve: "sok ember látogatta már meg el-Aszad elnököt, de nem láttunk cselekvést, nem válaszolt". Nancy Pelosi személyében először utazott magas rangú amerikai tisztségviselő az arab államba azóta, hogy az amerikai-szíriai kapcsolatok 2003-ben lehűltek.

A házelnök kedden érkezett meg egy kongresszusi delegáció élén a szíriai fővárosba. George Bush - aki a Fehér Ház előző napi bírálata után személyesen is elítélte a demokrata párti házelnök szíriai útját - kifejtette: Pelosi utazása "vegyes üzenetet" küld Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányának.

Az amerikai elnök véleménye szerint az ilyen találkozók csak megerősítik el-Aszadot és kormányát abban a hitükben, hogy a nemzetközi közösség szerves részét alkotják. Szíria valójában "a terrorizmus állami szponzora", elősegíti, de legalábbis nem gátolja, hogy külföldi harcosok jussanak be Irakba, szinte semmit sem tesz a Hamász és a Hezbollah megfékezésére, ezenkívül elbizonytalanítja a libanoni demokráciát. A Fehér Ház hétfői közleményében "egészen rossz ötletnek" nevezte Pelosi szíriai vizitjét.

A tavaly novemberi kongresszusi választásokon győztes Demokrata Párt vezetői az iraki háború mielőbbi befejezését, az amerikai csapatok kivonását akarják elérni. Az iraki békefolyamatot Bush háborús stratégiájával szemben széles körű regionális diplomáciai nyitással kívánják előmozdítani, amelynek része lehet a párbeszéd Iránnal és Szíriával is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását