2024. április 29. - Péter

Ukrajnában forrnak az indulatok

Viktor Juscsenko ukrán államfő szombaton ismét a parlament feloszlatásával és új választások kiírásával fenyegetőzött, majd néhány órával később tízezrek tüntettek Kijev belvárosában a parlament szélnek eresztése mellett és ellen.
2007. április 1. vasárnap 10:55 - Hírextra
A fő téren mintegy hetvenezren vettek részt a Nyugat-barát ellenzék által meghirdetett tömegtüntetésen, amely a 2004-es narancsos forradalom demonstrációi óta a legnagyobb volt. A Nyugat által is támogatott Juscsenko pártja (Mi Ukrajnánk) és a vele szövetséges, Julija Timosenko volt kormányfő vezette pártszövetség hívei a parlament sürgős feloszlatását követelte. Viktor Janukovics miniszterelnök és a kormánykoalíció felhívására 10-20 ezren gyűltek össze, hogy tiltakozzanak az államfő tervei ellen.

Az Oroszország felé húzó Janukovics leszögezte, hogy nem fogad el semmiféle ultimátumot, hozzátéve, hogy felszólítja az államfőt és az ellenzéket, dolgozzon együtt a kormányzó erőkkel a nép életének javítása érdekében. Janukovics hívei több tucat sátrat vertek fel egy belvárosi parkban.

Juscsenko közölte, hogy hétfőn konzultációkat kezd a parlament és a frakciók vezetőivel, ami az alkotmány alapján kötelező lépés a törvényhozás feloszlatása előtt. Mindazonáltal egy ilyen döntés kockázatos lehet, ugyanis közvélemény-kutatások szerint a Janukovics vezette Régiók Pártja a legnépszerűbb 18 százalékos támogatottsággal, Timosenko blokkja a szavazatok 15, míg a Mi Ukrajnának 7 százalékára számíthatna.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását