2024. május 20. - Bernát, Felícia

Iránban könnyen vall az ember, főleg ha brit tengerész

A múlt héten elfogott tizenöt brit katona közül többen beismerték, hogy beléptek az iráni területi vizekre, és sajnálkozásukat fejezték ki emiatt - jelentette az IRNA iráni hivatalos hírügynökség egy meg nem nevezett iráni illetékesre hivatkozva.
2007. március 29. csütörtök 08:34 - Hírextra
Az IRNA által idézett egy másik iráni illetékes szerint "a brit tengerészek őrizetbe vételének helyszínén elvégzett műszaki vizsgálatok első szakasza véget ért, és annak eredménye szerint a brit katonákat az iráni területi vizeken fogták el". Az iráni állami televízió videofelvételt mutatott be a brit katonanőről és az elfogott brit tengerészek egy csoportjáról. "Nyilvánvalóan törvényt sértve behatoltunk a területi vizeikre" - mondta a 26 éves Faye Turney az al-Alam arab nyelvű iráni állami tévé által sugárzott felvételen.

"Nagyon barátságosak és vendégszeretők, igen figyelmes, kedves emberek. Megmagyarázták nekünk, miért fogtak el bennünket, nem bántottak senkit, nem történt erőszak" - mondta a katonanő, aki fehér tunikát és fekete fejkendőt viselt. Turneyt látni lehetett egy másik felvételen is, ahol egyenruhát viselt és brit több tengerésszel és katonával együtt étkezett. Az egyik felvételen lesütött szemmel cigarettázott. A felvételen látható volt egy rövid jelenet is, amelyen a brit tengerészek egy iráni bárkában ültek a nyílt vízen röviddel az elfogásuk után.

A hírügynökségi jelentés szerint az iráni illetékes azt is közölte, hogy a brit katonák "minden kétséget kizáróan" iráni területi vizeken tartózkodtak, amikor elfogták őket a Perzsa-öbölben pénteken. "Az őrizetbe vett brit katonák közül néhányan megerősítették, hogy iráni területi vizeken tartózkodtak az elfogásukkor, és sajnálkozásukat fejezték ki emiatt - idézte az IRNA az iráni illetékes szavait.

A televízió bemutatott egy Turner által írt levelet is, amelyben ez áll: "Az iráni népnek írtam ezt a levelet, hogy bocsánatot kérjek amiatt, hogy beléptünk a területi vizeikre". A videofelvételen Turner volt az egyetlen személy, aki megszólalt. A brit kormány közölte: "teljességgel elfogadhatatlan, hogy a brit katonákról készült képeket bemutatták az iráni televízióban, és követelte, hogy azonnal kapcsolatba léphessenek velük. "Nem fér hozzá kétség, hogy katonáink az iraki területi vizeken tartózkodtak, és erre megvolt a jogcímük" - közölte egy brit külügyi szóvivő, aki hozzátette: követelik, hogy a visszatérésüket előkészítendő a konzulátus munkatársai azonnal kapcsolatba léphessenek a katonákkal és visszajuttassák a felszerelésüket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását