2024. május 20. - Bernát, Felícia

London műholdas adatokkal igazolja állításait

Műholdas helyzetmeghatározási (GPS) adatokat tárt a nyilvánosság elé szerdán a brit védelmi minisztérium annak igazolására, hogy Irán múlt pénteken iraki területi vizekről hurcolt el 15 brit haditengerészt és tengerészgyalogost.
2007. március 28. szerda 16:22 - Hírextra
A minisztériumban tartott, térképekkel és műholdas koordinátákkal illusztrált szerdai sajtótájékoztatón elhangzott: a GPS-adatok feldolgozása alapján a brit egység elfogásának helyszíne 1,7 tengeri mérföldnyire - több mint három kilométernyire - volt az iraki-iráni tengeri határtól, a Perzsa-öböl iraki vizein.

Irán múlt pénteken azzal az indokkal fogta el a brit királyi haditengerészet Cornwall nevű fregattján szolgáló járőregységet, hogy az ellenőrzési tevékenysége közben iráni területi vizekre hatolt be. A brit katonákat - köztük egy nőt - meg nem erősített hírek szerint Teheránba vitték kihallgatásra.

A szerdai londoni sajtótájékoztatón elhangzott: a Cornwall járőregysége rutinbevetésen vett részt, és éppen egy indiai zászló alatt közlekedő teherhajót ellenőrzött, kiderítendő, hogy nem autócsempész hajóról van-e szó, amikor az irániak elfogták őket. A tájékoztatót tartó Charles Style altengernagy, a brit vezérkari főnök helyettese szerint az iráni fél az incidens után két, eltérő helyszínmeghatározási adatot tárt London elé.

Az első, amellyel Teherán még szombaton állt elő, maga is egyértelműen az iraki területi vizekre tette a rajtaütés helyszínét, és amikor a brit fél erre felhívta a figyelmet, az irániak egy újabb koordinátát mutattak be, amely már iráni vizeken jelölte a britek elfogásának helyét. Ez utóbbi több mint 2 tengeri mérföldnyire - csaknem négy kilométernyire - volt attól a helyszíntől, amelyet a Cornwall saját adatai alapján megadott, és amelyet az ellenőrzött indiai hajó kapitánya is megerősített.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását