2024. május 14. - Bonifác

A kormány az utolsókat rúgja

A román sajtó szerint az utolsókat rúgja a román kormánykoalíció legnagyobb szervezete, a liberális-demokrata pártszövetség. A liberálisok a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) alakíthatnak kormányt, ehhez azonban ellenzéki támogatásra is szüks
2007. március 28. szerda 06:05 - Hírextra
"Az RMDSZ nem tárgyalt a Nemzeti Liberális Párttal (NLP) egy esetleges kétpárti kormány létrehozásáról, ám elképzelhetőnek és megvalósíthatónak tartok egy ilyen megoldást" - jelentette ki kedden, Bukarestben tartott sajtótájékoztatóján Markó Béla RMDSZ-elnök. A miniszterelnök-helyettes szerint egy ilyen felállású kabinet számíthatna az ellenzéki szociáldemokrata és a konzervatív párt támogatására, számukra mindössze a szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Párt lenne elfogadhatatlan partner.

Markó nem lát esélyt a liberálisok és a Demokrata Párt kiegyezésére. Álláspontja szerint bárki is alakít majd kormányt, a kabinet átszervezése már nem halogatható. Azt is közölte, hogy az RMDSZ főként a regionális fejlesztés területén vállalna tisztséget.

Az államfő és a miniszterelnök állóháborúja miatt működésképtelené vált szövetség felbomlását hivatalosan még nem jelentették be, de ezt előrevetíti Calin Popescu Tariceanu ((kölin popeszku töricsanu)) liberális miniszterelnök hétfőn tett kijelentése, melyben a pártszövetség haláláról beszélt, és azt is bejelentette, hogy kormányátalakításra készül. A miniszterelnököt egyébként pártja már felhatalmazta, hogy eddigi partnerük, a Demokrata Párt nélkül is hajtsa végre a kormányátalakítást. Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt és a Konzervatív Párt már bejelentette: nem áll szándékukban részt venni az új kabinetben.

A 2004-es parlamenti választásokat elsöprő erővel nyerő liberális-demokrata szövetség között az eddig is feszült viszony akkor mérgesedett el igazán, amikor két héttel ezelőtt a kormányfő elhalasztotta a május 13-ra tervezett európai parlamenti választásokat. A kormányrendeletet aláírását azonban megtagadta Vasile Blaga ((vászile blágá)) a belügy és Monica Macovei ((monika makovel)) az igazságügy demokrata párti minisztere. A demokraták ugyanakkor kigúnyolták a kormányfőt, mert az egy időre átvette a külügyminisztérium irányítását, mivel az államelnök hetek óta nem hajlandó aláírni a lemondott külügyminiszter helyébe javasolt történész kinevezését.
Forrás: Független Hírügynökség
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását