2024. május 9. - Gergely

Cseh elődöntős, és "egy jót" akar úszni

Cseh László beúszta magát a 200 méteres gyorsúszás elődöntőjébe a melbourne-i vizes világbajnokságon; Verrasztó Evelynnek azonban nem sikerült az 1500 gyors. Szerdán a magyar vizilabda válogatott ellenfele a német csapat lesz a negyeddöntőben.
2007. március 26. hétfő 09:34 - Hírextra
A vegyesen olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok Cseh László is bemutatkozott Melbourne-ben, méghozzá 200 m gyorson, s az "idegenkedés" dacára állta a próbát: futamgyőztesként - és az összesítésben a 16. legjobb idő tulajdonosaként - beúszta magát az elődöntőbe. Kiss László szövetségi kapitány előzetesen azt mondta, hogy fő territóriuma, a 200 és a 400 m vegyes előtt afféle felvezetésként indul ebben a számban a Kőbánya SC 21 éves klasszisa, aki azonban nem egyszerűen bemelegítésnek tekintette ausztráliai medencerajtját, hanem komolyan veendő és hírnevéhez méltóan teljesítendő feladatnak.

Ezt bizonyította időeredményével is: rossz kezdése ellenére - a rajtnál beragadt - 1:49.74 perces egyéni csúcsát felülírta és 1:49.47 alatt tudta le a négy uszodahossznyi távot a Rod Laver teniszarénába telepített 50-es mobilmedencében.

A keddi finálés szereplésre ugyan nincs valós esélye, de a hétfői elődöntőben további tizedeket faraghat le friss rekordjából, s - egy tökéletes start esetén - mért ne sikerülhetne akár a hovatovább tízéves országos csúcs megdöntése is, amely 1:49.00 perccel Szabados Béla nevéhez fűződik.

"Két célom volt ma délelőtt: 1:49-en belül akartam úszni és futamgyőzelmet szerezni. Az utóbbi sikerült, az előbbi - technikai bakik miatt - nem. Hogy este mi lesz? Egy jót akarok úszni..." - mondta versenyét követően Cseh László.

A tizenhetedik helyen végzett a Barta Nóra, Kormos Villő páros 3 méteres szinkronműugrásban, a melbourne-i világbajnokságon. A selejtezőben tizennyolc kettős szerepelt, közülük az első tizenkettő mutathatja be majd ugrásait a döntőben. A 239,55 ponttal záró magyar duó egy indonéz párost előzött meg. A tizenkettedik helyen még éppen finalista ukrán Alevtina Koroljovának és Olena Fedorovának 263,04 pontja volt.

A német válogatottal játszik majd szerdán a magyar csapat a férfi vízilabdatorna negyeddöntőjében. A legjobb nyolc közé kerülésért a németek 6-3-ra nyertek az amerikaiak ellen. Kemény Dénes együttese csoportgyőzelemmel közvetlenül jutott a negyeddöntőbe. Eredmények: keresztbejátszás a negyeddöntőbe jutásért: Németország-Egyesült Államok 6-3 (4-2, 1-0, 1-0, 0-1). Korábban: férfiak, a 13-16. helyért: Dél-afrikai Köztársaság-Japán 9-7 Kína - Új-Zéland 11-8.

Nem sikerült a továbbjutás Verrasztó Evelynnek az 1500 méteres gyorsúszásban a melbourne-i vb-n: a hétfői selejtezőben a Jövő SC-II. kerület tinédzsere csak a 15. időt érte el, amivel nem kerülhetett be a keddi döntőbe. Verrasztó a másfél kilométert 16:46.97 perc alatt tudta le, jócskán elmaradva egyéni legjobbjától, amely a világbajnoki fellépés előtt 16:29.76 perc volt - és maradt is. Szepesi Nikolett 100 méteres hátúszásban új egyéni csúccsal, 1:01.74 perccel, a 10. helyen lépett tovább.

Doppingvétség miatt kétéves eltiltás

Két évre tiltotta el a versenyzéstől a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) a doppingvétségen ért Anasztaszija Ivanyenko orosz rövidpályás világbajnoknőt. A döntést a szervezet antidopping-bizottsága Melbourne-ben hozta meg. A 2006-os, sanghaji rövidpályás világbajnokságon 800 m gyorson aranyérmes Ivanyenkót idén január 23-án kötelezték mintaadásra a nemzetközi szövetség ellenőrei, akik előre be nem jelentett vizsgálatot végeztek. A kontroll során furoszemid nevű diuretikumot találtak a szervezetében, ami alapvetően arra szolgál, hogy elleplezze a tiltott szerek listáján "éllovas" anabolikus szteroidot.

"Várható volt, hogy ilyen határozat születik - idézte a Reuters Alekszandr Klokovot, az orosz válogatott vezetőedzőjét. - Sajnos így nem vehet részt a jövő évi olimpián. Ugyanakkor fiatal versenyzőről van szó, aki még a büntetése lejártakor is csak húszéves lesz."
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását