2024. május 5. - Györgyi

Guantánamo-i kibeszélő show: még egy őszinte vallomás

Beismerte bűnösségét a Cole amerikai hadihajó elleni támadás kitervelője, Valid Mohamed bin Attas, akit a kubai Guantánamo amerikai bázis börtönében hallgattak ki - tartalmazza az a jegyzőkönyv, amelyet hétfőn hozott nyilvánosságra az amerikai védelmi min
2007. március 19. hétfő 19:52 - Hírextra
A jemeni Áden kikötőjében 2000. október 12-én elkövetett merényletben tizenhét tengerész vesztette életét és 37 megsebesült. A férfi egyben azt is közölte, hogy segített megtervezni a kenyai és a tanzániai amerikai nagykövetség elleni pokolgépes merényleteket 1998-ban, amelyeknek 213 halálos áldozata volt.

Attas arra a kérdésre, hogy milyen szerepet játszott a merényletekben, elmondta, hogy részt vett a robbanóanyagok megvásárlásában vagy beszerzésében. Másfél évvel a történtek előtt állította össze a terrorcselekmények műveleti, valamint a hajók beszerzésének és a merénylet végrehajtásában résztvevők toborzásának tervét. Elárulta azt is, hogy a követségek elleni merényletek végrehajtójával csupán néhány órával a robbantás előtt találkozott.

Közölte: "én voltam az összekötő kapocs Oszama bin Laden és helyettese, Abder-Rahím an-Nasiri között", aki a hatóságok szerint együtt dolgozott Attassal a hadihajó elleni támadás kitervelésében. Hozzátette, hogy amikor a terrorcselekmény történt, Oszama bin Laden társaságában tartózkodott.

A Pentagon a jegyzőkönyvet öt nappal azt követően hozta nyilvánosságra, hogy a múlt héten ismertette annak a kihallgatásnak a jegyzőkönyvét, amelyen a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások egyik értelmi szerzője, Hálid Sejk Mohamed vallott bűnösségéről. Ő 29 támadás kitervelését és finanszírozását, valamint a merénylők kiképzését vállalta magára.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását