2024. április 28. - Valéria

Szili fejet hajtott

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke koszorút helyezett el Klapka György szobránál vasárnap délelőtt Révkomáromban, egynapos felvidéki magánlátogatása első állomásán.
2007. március 18. vasárnap 15:16 - Hírextra
A szabadságharc bevehetetlen bástyájának tekintett Komárom várvédő tábornokának századelőn felállított szobra a rendszerváltást követően, sok évtizedes kallódás után 1992-ben kerülhetett vissza a városháza előtti térre, s vált ismét Révkomárom jelképévé. Karnyújtásnyira Klapka szobrától a város nagy szülöttjének, Jókai Mórnak monumentális szobra, Széchenyi Istvánnak pedig emléktáblája van.

Az értékeket hűséggel ápoló révkomáromiak 1989 után a magyar történelem és művelődéstörténet számos kiemelkedő alakjának állítottak ismét emléket, köztük az aradi vértanúknak is.

Rövid városnéző sétája során Szili Katalin fejet hajtott az emlékhelyeken, és elbeszélgetett az őt szívélyes megszólító révkomáromi járókelőkkel. Az Országgyűlés elnöke a Tiszti Pavilon dísztermében a város és környező falvak társadalmi és politikai életének vezetőivel baráti megbeszélést folytatott. Útjának következő állomása a mátyusföldi Galánta, ahol délután a város temetőjében Sebestyén László esperes-plébános, 1848-49-es országgyűlési küldött sírjánál mond ünnepi beszédet.

Szili Katalin ezt követően Kodály Zoltán-kiállítást nyit meg, amely a gyermekéveit Galántán töltő zeneszerző emléke előtt tisztelgő rendezvénysorozatba illeszkedik. Szili Katalin Galántáról Pozsonyba utazik tovább, ahol megkoszorúzza Petőfi Sándor 2003-ban felújított szobrát, utána a pozsonyi magyar nagykövetségen találkozik a felvidéki magyar szellemi élet képviselőivel. Az Országgyűlés házelnöke egynapos felvidéki látogatását Somorján, a Magyar Koalíció Pártját (MKP) vezető Bugár Béla vendégeként, magánprogrammal fejezi be.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását