2024. május 6. - Ivett, Frida

"Nem szabad megalkudnunk"

Új kiegyezésre van szükség Erdélyben, Magyarországon - hangoztatta Zilahon, az erdélyi magyarok központi ünnepi rendezvényén Markó Béla. "Itt az ideje a kiegyezésnek az együtt élő nemzetek között" - mondta az RMDSZ-elnök Wesselényi Miklós szobránál.
2007. március 15. csütörtök 17:35 - Hírextra
Az ünnepségen több mint kétezerötszázan emlékeztek meg az 1848-as magyar nemzeti forradalom hőseiről. Az ünnepségen jelen volt Terényi János, Magyarország bukaresti nagykövete, Cseh Áron kolozsvári főkonzul is. "Bár sokfélék vagyunk, mégis egyek" - fogalmazott Markó Béla arról beszélve, hogy a forradalom, a reformkor nagy személyiségei sem egyformán gondolkodtak, a jelentős pillanatokban mégis össze tudtak fogni. "Egy új kiegyezés, egy új Európa, egy új együttélés hajnalán vagyunk, ezt kell megvalósítanunk, és ezért nekünk sem szabad megalkudnunk" - hangsúlyozta az RMDSZ elnöke.

Terényi János nagykövet Gyurcsány Ferenc miniszterelnök üzenetét olvasta fel. A kormányfői üzenet szerint az anyaország minden felelős politikusának elsőrendű kötelessége tenni azért, hogy a magyar kül-, és nemzetpolitika ne a magyarországi politika megosztottságának exportjáról, hanem a nemzeti összefogás képességének behozataláról szóljon.

Tolmácsolták Călin Popescu Tăriceanu román miniszterelnök üdvözletét is, mely kiemeli: március 15-e a Magyar Köztársaság nemzeti ünnepe is, egy olyan országé, melyel a közös Európa eszméje kapcsolja össze Romániát.

Erdély-szerte minden magyar-lakta városban zajlottak rendezvények a nemzeti ünnep tiszteletére. Kolozsváron körülbelül kétezren vettek részt az ünnepségeken. A városban Szentpéteri István konzul "a Magyar Köztársaság üzeneteként" vezette fel Gyurcsány Ferenc levelét - írja az erdély.ma hírportál. A lap szerint azért fogalmaztak így, nehogy a zászlókat tartó fiatalok a magyar miniszterelnöki üzenet elhangzása közben tiltakozásuknak adjanak hangot. A korábbi években ugyanis a Gyurcsány-üzenet felolvasása alatt a zászlórudakkal ütemesen ütötték a Szent Mihály templom kőpadlóját. A hírportál úgy fogalmaz: "titokban olvasták fel a Gyurcsány-levelet Kolozsváron".
Forrás: Független Hírügynökség
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását