2024. május 14. - Bonifác

Sólyom átfogó és egységes nemzetstratégiát vizionált

Az alapvető alkotmányos és szabadságjogok tiszteletben tartása, egy átfogó és egységes nemzetstratégia, a kisebbségi jogok érvényesítése, az autonómiaformák, illetve a nemzeti konszenzus megteremtése mellett foglalt állást Kolozsváron elhangzott ünnepi be
2007. március 14. szerda 20:13 - Hírextra
Az államfő szerint Magyarország nem fordított hátat a környező országokban élő magyar közösségeknek. Úgy vélte: az egyesülő Európában rohamosan épül a kisebbségvédelem joga, a kisebbségek kulturális autonómiája magától értetődő minimum, a kisebbségi jogok teljessége pedig a területi autonómia lehetőségét is magában foglalja.

Fontosnak tartotta az új viszonyoknak megfelelő nemzetstratégia kidolgozását.

Az államfő erdélyi látogatásának utolsó előtti napján a kolozsvári Állami Magyar Operában elhangzott beszédében így szólt hallgatóságához: "Boldog vagyok, hogy ma este itt lehetek, és közösen ünnepelünk, mert ez a magyar nemzet egységét fejezi ki" - mondta.

A köztársasági elnök emlékeztetett rá: Románia európai uniós csatlakozásával a magyar nemzet túlnyomó többsége - 12 millió magyar - ismét az európai jog- és értékközösség része lett. Az Európai Unió minden tizedik polgára - nemzetállami szemszögből nézve - valamely kisebbséghez tartozik, az egyesülő Európában rohamosan épül a kisebbségvédelem joga - folytatta Sólyom László, aki szerint Magyarország kitartásának köszönhető, hogy a kisebbségi jogok védelme bekerült az Alkotmányos Szerződés szövegébe.

Hangsúlyozta: a kisebbségek kulturális autonómiája magától értetődő minimum, a kisebbségi jogok teljessége pedig - ott, ahol minden feltétel és az igény megvan - a területi autonómia lehetőségét is magában foglalja. "Hivatalos látogatásomon már tolmácsoltam, hogy ez a magyar kormány álláspontja is" - mondta az elnök.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását