2024. május 29. - Magdolna

Hamarosan leáll a jongbjoni erőmű?

Az Egyesült Államok úgy tapasztalta az elmúlt napokban, hogy Észak-Korea jongbjoni atomlétesítményének leállítására készül, amelyet a Phenjan atomprogramjának leszerelésére vonatkozó hatoldalú megállapodás ír elő - közölte egy amerikai tisztségviselő, más
2007. március 13. kedd 08:27 - Hírextra
A neve elhallgatását kérő, helyi idő szerint hétfőn Washingtonban nyilatkozó tisztségviselő úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államok úgy érzékelte, mintha Észak-Korea az atomlétesítmény leállítására készülne. Egy másik tisztségviselő azonban túl korainak tartotta megítélni, hogy Phenjan valóban a létesítmény leállítását készíti-e elő.

Szerinte az elmúlt hetekben karbantartási és hasonló munkálatok nyomai voltak tapasztalhatóak a nukleáris létesítménynél, többet pedig Mohamed el-Baradei látogatása után lehet majd tudni.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója kedden keresi fel a világtól elszigetelten élő, kommunista vezetésű ázsiai országot. Mindkét nyilatkozó tisztségviselő jogosult betekinteni az Észak-Koreával kapcsolatos amerikai hírszerzési jelentésekbe.

Az Egyesült Államok gyakran irányítja kémműholdjait az ázsiai országra, amely tavaly októberben bejelentette, hogy kísérleti atomrobbantást hajtott végre.

A két Korea, Kína, az Egyesült Államok, Oroszország és Japán részvételével folyó hatoldalú tárgyalásokon Észak-Korea februárban ígéretet tett arra, hogy energiaszállításokért cserébe 60 napon belül bezárja nukleáris létesítményeit, köztük a plutóniumot termelő jongbjonit. Phenjan ugyancsak elvi beleegyezését adta abba, hogy visszatérhetnek az országba a NAÜ ellenőrei.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását