2024. április 29. - Péter

Rúzsa Magdi ide született, de ott akar nyerni

Felszállt a füst. Eldőlt, hogy Rúzsa Magdi a Megasztár 3. szériájának győztese, 2006. Hangja, a Fonogram díj Év Felfedezettje saját szerzeményével és nem a korábban szóba kerülő Ide születtem című vadonatúj Hungarica dallal indul az Eurovíziós Dalfesztivá
2007. március 12. hétfő 15:39 - Hírextra

Rúzsa Magdi életében felpörögtek az események, és teljes gőzzel az Euróvíziós Dalfesztiválra készül. Múlt héten még nagyon képlékeny volt, milyen nótával képviseli hazánkat a Megasztár, akkor még csak híresztelések szóltak arról, hogy saját lemezéről választana valamit, aztán rábukkant egy dalra, melyet a kísérőzenekarában és a Moby Dickben is doboló Hoffer Péter mutatott neki.

A délvidéki énekesnő azonnal beleszeretett, mi több, megkönnyezte az Ide születtem című darabot, melyről úgy érezte, mintha neki írták volna. A dal az éppen ma debütáló Hungarica nevű rock-metal csapat szellemi műhelyében született, melyet olyan nevek fémjeleznek Hoffer Péter mellett, mint a szintén Moby Dickes Mentes Norbert és Sziva Balázs, a Romantikus Erőszak frontembere.



Nem is csoda, hogy Magdi azonnal beleszeretett a szövegbe és hangzásvilágba, hiszen a magyar népzenei alapokat megütő szerzemény szövegében a magyarság ősi gondolatvilágát közvetíti, a szülőföld szeretetének, tiszteletének és megtartásának fontosságával. A hegedű szinte belesír a világba, de nem a fájdalmat, hanem a hitet és a reményt közvetíti. Mint megtudtuk, Rúzsa Magdi menedzsmentje meg is állapodott a Hungarica albumát kiadó Hammer Recordsszal, mi több, örültek is neki, hogy egy délvidéki lány vállalja fel ennek a szívhez szóló dalnak az előadását, melynek üzenete még inkább átmehet a Megasztár-győztes énekesnőn keresztül. Ezért vállalták, hogy nem kerül fel a Nem keresek új hazát című, éppen március 12-én megjelenő albumukra. Csakhogy az utolsó utáni pillanatban, egy éles váltással Magdi menedzsmentje új döntést hozott, és lefújta a projektet. Mire kiderült, hogy mégsem viheti Magdi az „Ide születtem” című nótát, a Hungarica korongjai már gyártás alatt voltak, így a nyomdát és a CD-gyártást is fel kellett függeszteni.

Szovják Bea, Rúzsa Magdi menedzsere a Hírextrának elmondta, hogy a dalcserének az a praktikus oka van, hogy a Helsinkibe utazó delegációnak legkésőbb március 11-ig kellett leadni a magyar pályázati anyagot, melynek tartalmaznia kell egy szinopszist és egy videót a színpadképről, és magát a videoklipet, fél-playback verziót és vokál nélküli verziót. A menedzser szerint 10 nap alatt fizikai képtelenség professzionális munkát végezni ennyi idő alatt, hiszen csak 26-án délután tudták meg, hogy 10 napjuk van a határidőig. Magdi ennek ellnére is megpróbált egy új dalt találni; ekkor jött a képbe Hoffer Péter a Hungarica dalával.

„Megpróbáltunk tárgyalni a Hammer Recordsszal, és úgy volt, hogy március 4-én bevonulunk egy stúdióba, ahol megpróbáljuk megcsinálni Magdi verzióját. De eközben a Magyar Televízótól kaptunk egy hívást, hogy március 8-ára kell leadni az anyagot a tévének, az Ide születtem eredeti verzióját azonban még át kellett volna hangszerelni”, mondta Szovják Bea. Ezért úgy döntöttek, hogy az Ördögi Angyal című lemezről az Aprócska dal című blues-nótát viszi Magdi, ami saját dala és melyhez az angol nyelvű fordítást Mózsik Imre készítette. Bár a mostani szabályok szerint bármilyen nyelven énekelhetnek az előadók, Magdi mégis angolul adja majd elő az Aprócska bluest. Mint azt Szovják Beától megtudtuk, a dalversenyt ismerő szakemberek szerint kifejezetten pozitív ha egy előadó saját szerzeményével nevez. Ennek a nótának pedig erőssége a dallamív, melyben igazán meg tudja csillogtatni ének tudását, valamint a mondandó, mely egy mindenki által jól ismert, igazán szomorú érzést fejez ki.

Az ügy érdekessége ugyanakkor, hogy - tekintetbe véve a jogdíj-kérdéseket - Rúzsa Magdi vajon miért nem eleve a lemezen szereplő egyetlen saját szerzeményét választotta ki, hogy azzal lépjen fel a dalfesztiválon. Szovják Bea ezt firtató kérdésünkre azt válaszolta: nem ez a központi kérdés, a menedzsment is sokkal jobban örült volna, ha már novemberben kiderül, hogy az énekesnő megy a gálára, ők a maguk részéről szívesen vállalták volna a Hungarica-dal új verziójának elkészítését is.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását