2024. május 5. - Györgyi

Hamarosan a lakosság fele allergiás lesz

Megérkezett a tavasz, vele együtt pedig sajnos a pollen is. Főleg a barkás növények - mint a mogyoró és a nyír - bocsátanak polleneket a levegőbe, de az igazi, erőteljes allergiát okozó hatásra csak májusban számíthatunk. Van itt azonban még valami.
2007. március 10. szombat 15:14 - Kánya Andrea

Dr. Babai László, a Budai Allergiaközpont menedzserigazgatója szerint idén erősek lesznek a pollen-allergiás tünetek. Így az igazgató azt javasolja, minél hamarabb kezdjük meg a megelőzést. Az áprilisi-májusi polleninvázióra érdemes egy-két hónappal előbb készülni, a kezelési módoktól függően (akkupunktúra esetében több időre van szükség).


A doktor már most felhívja a figyelmet a másik nagy veszélyforrásra is: az augusztusi parlagfűre.
„ A szervezet télen regenerálódik, így most nem terheli meg annyira a szervezetet, mint a nyári allergia. Ha a szénanátha bármely tünetét észleljük - tüsszögés, orrdugulás, orrviszketés, szemviszketés, könnyezés- érdemes tüdőgyógyászatra menni.”

Civilizációs betegség!

Lassan közhellyé válik a globális felmelegedés és a klímaváltozás témája. Azonban mégis beszélnünk kell róla, hiszen az allergiával szoros összefüggésben van.

Poós Péter, az Allergiás Betegek Országos szövetségének elnöke szerint ugyanis a klímaváltozás előrébb hozza a pollenszezont. „Ha a meleg előbb jön, vagy más ütemben érkezik hozzánk, akkor összetorlódhatnak a különböző fajok, és sokkal intenzívebben jelenhetnek meg - például a pollen esetében”.

A szövetség elnöke szerint az allergia nem a természetes körülmények következménye. Hiszen ebben az esetben több százezer évvel ezelőtt is ilyen mértékben jelen lett volna az életünkben, de akkor még ritkán fordult elő. Napjainkban viszont ugrásszerűen megnőtt az allergiás betegek aránya.

„Magyarországon 25-30 százalékra becsülhető az allergiás betegek száma, ugyanúgy, mint a többi civilizált országokban. Néhány évtizeden belül elérjük azt, hogy a lakosság több mint fele allergiás lesz - ez tehát abszolút civilizációs betegség”.

Egy tanulmány szerint Magyarország kiemelten veszélyeztetett, és érzékeny a klímaváltozás tekintetében. Ha lerövidülnek a virágzási időszakok, nagyobb lesz a pollenszám.

A 2-3 fokos hőmérséklet emelkedés szintén veszélyt jelent. A nagy csúcsoknál – például nyáron - ez lehet 5-10 fok is. Genetikailag pedig nem vagyunk erre felkészülve. A forgószelek, hőhullámok, zivatarok, áradások megterhelik a szervezetet. Mivel pedig a szervezetnek erre kell koncentrálnia, így az immunrendszer legyengül.

Ha nem bomlik el a halott teste...

Poós Péter szerint életmódváltásra lenne szükség: „Egészen a bölcsődétől kezdve, az oktatásban is kellene változtatni. Ahogy Amerikában elérték már, hogy nem illik dohányozni, hatalmas eredmény lenne, ha elterjedne az a közfelfogás - főleg a fiatalok körében- hogy például ne menjünk autóval mindenhova.”

Szintén súlyos veszélyforrás az élelmiszer. Már az alapélelmiszerekben – mint például a kenyérben - is már 10 feletti a vegyszerek száma. Poós Péter felhívja a figyelmet arra a tényre, ami az Egyesült Államokban tapasztalható:

„Egyre gyakrabban fordul elő, hogy az amerikai temetőkben nem bomlanak el a testek. Ennek a vegyszerek és tartósítószerek az okai. Keleten, az ázsiai országokban természetesen ilyet még sohasem tapasztaltak. Az ember hosszú élettartamú lény, genetikai alkalmazkodó képessége nagyon lassú. Így tehát e nagy mennyiségű változáshoz képtelen hozzászokni.”

Ne légy tiszta!

Poós Péter szerint a magyarok nem sokat törődnek az egészségégükkel. „Nagyon keveset tudunk a veszélyek kiváltó okairól. Fontos lenne, hogy az újszülötteket minél hosszabb ideig szoptassák az anyukák. Legalább az első évben nem szabadna kapniuk antibiotikumot a babáknak. Ugyanis ha mégis kap, ugrásszerűen megnő az allergiára való hajlam. Ugyanígy a túl nagy tisztaság sem jó, mivel ez gátolja az immunrendszer egészséges kialakulását és erősödését. Hiszen nincs feladata.”

Módszerek

A Magyar Tudományos Akadémia pár évvel ezelőtt kimondta bizonyos eljárásokról, hogy komolyan kell venni és tanítani kell azokat. A különböző kategóriákból (elismert, tűrt és támogatott gyógymódok) így a támogatott kategóriába sorolták mind az akkupunktúrát, az akkupresszúrát és a homeopátiát is.

A hagyományos kínai orvoslás a szervezet védő-energiával hozza összefüggésbe az allergiát, és energiatöbblet állapotot kezel. Ezt helyileg az arcon és a halántékon lévő pontokkal, valamint a kézfejen található pontokkal érik el.

Sok hasznos homeopátiás szer létezik a szénanátha gyógykezelésére, melyek kiválasztásakor mindig a domináns, ún. vezető tünetet veszik alapul.

Első körben mindenképp allergia-vizsgálattal kezdjük, utána kiválaszthatjuk a számunkra legmegfelelőbb kezelést.

Barlang vagy tenger?

Sok egyéb más természetes gyógymód mellett melegen ajánljuk mindenkinek a sóbarlangokat. Vagy egyszerűen magát a tengerpartot.

A sóbarlangban különleges, bakteriológiailag rendkívül tiszta mikroklíma uralkodik. Az ásványi anyagokkal és jótékony mikroorganizmusokkal telített, állandó hőmérsékletű (20-22 oC) levegője nagyon jó hatással van szervezetünkre. Mindemellett fontos kémiai elemeket - jódot, káliumot, magnéziumot, szelént- és más hasznos anyagot tartalmaz.

A sóbarlangi kúrák folyamán relaxáló székekben, tengerzúgás, szélsusogás, madárcsicsergés mellett lehet gyógyulni. A sóbarlangban kialakított fénytechnika pedig kihasználja a színek terápiás hatását, ami kellemes közérzetet biztosít.

Ha azonban megtehetjük, válasszuk a tengerpartot, és szippantsunk nagyokat a friss levegőből.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását