2024. április 28. - Valéria

Cameron új irányt diktál

Új utat, irányváltást sürgetett az Európai Unió számára kedden Brüsszelben David Cameron, a brit konzervatívok vezetője: mint mondta, a szervezetet meg kell reformálni, s Brüsszel helyett a hatalmat vissza kell adni a nemzeti kormányoknak.
2007. március 7. szerda 20:14 - Hírextra
Cameron szerint az EU-nak három dologra kellene koncentrálnia: mindenekelőtt a globalizáció által támasztott gazdasági kihívásra, azután a klímaváltozásra és végül azokra a biztonsági és erkölcsi kihívásokra, amelyek a világ sok pontján tapasztalható szegénységben gyökereznek.

Cameron - akinek vezetése alatt a konzervatívok jelentősen előretörtek a közvélemény-kutatásokban, s immár a kormányzó Munkáspárt előtt állnak - eddig nagyon keveset beszélt EU-politikai elképzeléseiről. Most viszont néhány kérdésben fellebbentette a fátylat terveiről. Kiállt az EU további bővítése mellett, jelezve: nyitva kell tartani az ajtót a nyugat-balkáni országok, Törökország és Ukrajna előtt. Ugyanakkor úgy vélekedett, hogy az EU-integráció szintjén lazítani kell, s nem minden tagállamnak kell szükségképpen minden együttműködésben részt vennie. (Ez egyébként már most is így van, hiszen például Nagy-Britannia sem a schengeni övezetnek, sem az euróövezetnek nem tagja.) Végül közölte, hogy ellenzi a javasolt EU-alkotmányt.

A hagyományosan euroszkeptikus brit konzervatívok jelenleg az Európai Néppárttal (EPP) közösen alkotnak frakciót az Európai Parlamentben. Ám Cameron már bejelentette, hogy 2009-ben, az EP-választások után kiválnak ebből a szövetségből (az EPP tagjai ugyanis általában határozottan EU-pártiak), s új frakciót hoznak majd létre "Európa megreformálására".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását